Čalamáda je perfektný nakladaný šalátik takmer k akémukoľvek jedlu najmä počas zimných mesiacov, kedy nám vitamíny v podobe zeleniny obzvlášť chýbajú. Ibaže väčšina používaných receptov na čalamády majú jednu malú chybičku. Zelenina v pohároch časom zoranžovie alebo zhnedne. Tento recept má drobné plus. Čalamáda vám v náleve ostane zaručene krásna a čerstvá, bez oxidačných procesov.
2 menšie kapustové hlávky
3 stredne veľké červené cibule
3 stredne veľké biele cibule
2 uhorky
15 paprík
50 g zelených paradajok
koriander podľa chuti
horčicové semienka podľa chuti
bobkový list podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
rasca podľa chuti
Na nálev
4 l studenej vody
4 dl 20% octu
40g kryštálového cukru
4 ČL soli
½ ČL kamenca
Ak chcete čalamádu do jedného pohára, tento recept je vystačí presne na 5 litrový. Ak chcete čalamádu rozdeliť do menších pohárov, vypočítajte si podľa toho, koľko ich budete potrebovať na objem približne piatich litrov.
Všetku zeleninu si opláchnite a pokrájajte na tenké pásiky, dôkladne spolu premiešajte, aby bolo v každom pohári rovnomerné množstvo z každého druhu.
V hrnci si zohrejte vodu, pridajte cukor, soľ a ocot a nakoniec kamenec. Dobre premiešajte a nechajte prevrieť. Potom ihneď odstavte.
Medzitým ako sa nálev ohrieva, naplňte poháre zeleninou a na dno dajte pár horčičných zrniek, čierneho korenia a bobkový list. Koriander môžete prisypať v sušenej forme do nálevu, v čerstvej ho dajte priamo do pohárov ešte pred zálievkou.
Zalejte naplnené poháre nálevom a dbajte na to, aby bolo šťavy viac, teda po okraj. Nie je dobré, keď poháre natlačíte príliš veľkým množstvom zeleniny a nálevu je potom na ňu málo.
Poháre dobre uzatvorte a otočte hore dnom. Prikryte dekou a nechajte na noc odstáť. Táto čalamáda navyše vôbec nezhnedne. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (M), nosalty.hu