Cesnakové slimáky je to pravé orechové. Nepoznám nikoho, kto by ich nemal rád. Sú voňavé, chutné a mäkkučké. Skvelý tip od našej čitateľky sú čerstvé bylinky, ktoré slimákom dodajú ešte výraznejšou chuť. Prekvapte svojich blízkych týmto skvelým receptom.
400 gramov múky
droždie
trochu cukru
4 strúčiky cesnaku
250 ml mlieka
1/2 lyžičky soli
50 gramov masla
2 lyžice rastlinného oleja
bylinky
1 žĺtok na potretie
Najskôr zmiešajte droždie s preosiatou múkou, pridajte teplé mlieko, soľ, cukor a rastlinný olej. Vymiešajte cesto a prekryte ho utierkou. Dajte ho na teplé miesto v kuchyni a počkajte približne 30 minút, kým vykysne.
Keď je cesto krásne vykysnuté, viete, že je vhodné na prípravu. V miske si zmiešajte bylinky, pretlačené strúčiky cesnaku a zmäknuté maslo.
Z cesta vyvaľkajte menšie krúžky, pričom na vrch pridajte lyžičku bylinkovo cesnakovej náplne. Krúžky preložte tak, ako je to zobrazené na obrázku, prípadne si môžete pripraviť aj plnkou naplnenú rolku, ktorú nakrájate na menšie kúsky.
Krúžky vložte do košíčkov na muffiny a môžete ich ešte nechať pár minút kysnúť pod utierkou. Na záver ich potrite jedným žĺtkom a môžete ich dať piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Slimáky pečte 20 až 25 minút.
Skvelá alternatíva cesnakového chlebíku! Ak nespotrebujete celé cesto, nevadí. V chladničke vám vydrží aj 5 dní a čerstvé cesnakové slimáky môžete mať na stole v podstate kedykoľvek na ne dostanete chuť. A čo náplň? Pokojne si urobte aj zmes so šunkou alebo slaninkou. Fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: youtube, (Lucia M.), takprosto.cc