Mrkva je zdrojom veľmi veľa vitamínov a látok, ktoré sú pre naše telo dôležité. Jej každodennou konzumáciou dokážete znížiť hladinu cholesterolu či zabrániť vzniku aterosklerózy, mŕtvici či srdcového infarktu. Šaláty s mrkvou napomáhajú pri chudnutí a zlepšujú zdravie celého organizmu. Práve pre to pre vás máme recept na 6 nezvyčajných nízkokalorických šalátov s mrkvou v hlavnej úlohe.
Budeme potrebovať:
4-5 stredne veľkých mrkiev
5-6 uvarených vajec
2-3 strúčiky cesnaku
1-2 lyžičky bieleho jogurtu
štipka soli
Postup:
Mrkvu si nastrúhajte. Vajce buď uvarené nastrúhajte na rovnakom strúhadle ako mrkvu, alebo nakrájajte na malé kocky. Pridajte cesnak a zmiešajte všetky ingrediencie dokopy a šalát je hotový.
Budeme potrebovať:
1-2 mrkvy
1/4 čerstvej kapusty
1 cibuľa
čierne korenie na chuť
1 lyžica oleja
Postup:
Kapustu nastrúhajte na jemné rezance, osoľte a pomiešajte. To isté spravte s mrkvou a všetko spolu zmiešajte. Nakoniec pokvapkajte olejom a môžete podávať ako prílohu k mäsu.
Budeme potrebovať:
2 stredné mrkvy
100 g hrozienok
1 lyžica medu
1 lyžica citrónovej šťavy
100 g jogurtu
škorica
Postup:
Nechajte hrozienka pár minút vo vriacej vode nech zmäknú. Mrkvu si postrúhajte na strúhadle. V druhej miske zmiešajte med, citrónovú šťavu, škoricu a jogurt. Omáčkou polejte nastrúhanú mrkvu a posypte hrozienkami. Šalát nechajte pár hodín odpočívať v chladničke a môžete podávať.
Budeme potrebovať:
2 stredné mrkvy
2 jablká
3 vajíčka na tvrdo
100 g tvrdého syra
1/4 cibule
2-3 strúčiky cesnaku
soľ na chuť
čierne korenie na chuť
jogurt na chuť
Postup:
Nastrúhajte si vajcia, mrkvu, syr a jablká bez šupky. Cesnak nakrájajte na jemno. Cibuľu jemne nakrájajte, opláchnite vriacou vodou, ponorte do ľadovej vody na 3 minúty a nechajte vysušiť. Takto odstránite horkú chuť cibule. Šalát ukladajte postupne do vrstiev. Prvá vrstva je cibuľa. Druhá vrstva jablko,tretia vajíčka, štvrtá mrkva a cesnak a piata syr. Takto opakujte dookola kým vám nedôjdu suroviny. Šalát vložte do chladničky na pár hodín a môžete podávať.
Budeme potrebovať:
1-2 mrkvy
1-2 jablká
2 lyžičky medu
1 lyžica octu z bieleho vína
Postup:
Zmiešajte med s octom. Jablká a mrkvu nahrubo postrúhajte. Postrúhané jablká a mrkvu polejte pripravenou zmesou a dobre premiešajte. Môžete podávať.
Budeme potrebovať:
1 veľká mrkva
1 zelené jablko
1 pomaranč
štipka mletej škorice
1 lyžička medu
2 lyžice bieleho jogurtu
Postup:
Mrkvu si nastrúhajte na strúhadle. Jablká nakrájajte na väčšie tenšie plátky a pomaranč na kocky. Zmiešajte všetky prísady a polejte medom a jogurtom. Ak máte radi orechy či hrozienka môžete ich pridať tiež.
Gabriela, sovkusom