Väčšinou máme na výber z množstva receptov na zákusky, slané pochúťky alebo chutné obedy. Dnešný recept je však skutočným pokladom. Ide totiž o prípravu domáceho syra, ktorý je lahodne jemný a navyše sa nemusíte báť konzervantov, umelých dochucovadiel alebo farbív, čo je pri produktoch z obchodov žiaľ samozrejmosť. Príprava nie je časovo náročná a syr môžete v náleve skladovať aj niekoľko dní.
Ak ste si mysleli, že príprava domáceho syra je nesmierne náročná záležitosť, tento postup vás vyvedie z omylu. Stačí vám len zopár minút a chutný domáci syr z kvalitných surovín je na svete. Navyše ho môžete skladovať v náleve, ktorý vznikne pri varení, čím predĺžite dátum jeho spotreby. Prichystajte si suroviny, čistú plienku alebo gázu na cedenie a príprava sa môže začať.
1,5 l plnotučného kravského mlieka (čerstvé z automatu alebo domáce, nie kupované)
0,5 l smotany na šľahanie (čo najviac percentná)
4 polievkové lyžice šťavy z citróna
soľ podľa chuti (postačí i jedna čajová lyžička)
Pripravíme si hrniec a vylejem doň mlieko. Na miernom plameni ho začneme zohrievať a ihneď k nemu prilejeme i smotanu na šľahanie a trošku soli. Pokojne si môžete pripraviť i ochutený syr a do mlieka teda pridajte obľúbené korenie. Keď sa mlieko so smotanou zohreje, no ešte nevrie, pridajte citrónovú šťavu. Ak chcete byť precízni, využite kuchynský teplomer a citrónovú šťavu pridávajte, keď je mlieko zahriate na 80 stupňov.
Po pridaní citrónovej šťavy by sa malo mlieko začať zrážať. Znova zmes premiešajte a môžete vypnúť sporák. Zatiaľ neprecedený syr necháme v hrnci na sporáku asi 3 minúty, neskôr ho necháme pri izbovej teplote pomaličky chladnúť. Asi po pol hodine až hodine môžeme syr precediť. Pripravte si cedidlo, ktoré vložíte do hrnca a vysteliete plienkou alebo viac krát preloženou gázou. Do gázy vylejeme celý obsah hrnca a plienke syr poriadne vyžmýkame. Trochu mlieka, ktoré nám ostalo po varení a cedení si necháme a využijeme ako nálev.
Syr vložíme do nádoby a necháme ešte chvíľu vychladnúť. Následne ho preložíme do chladničky na zopár hodín, potom ho z nádoby vyklopíme a môžeme nakrájať alebo v celku vložiť do skleneného pohára na zaváraniny. Zalejeme ho mliekom, v ktorom sme ho varili a uzavrieme. Takto pripravený syr môžeme skladovať v chladničke niekoľko dní. Ak ste syr nekorenili počas varenia, môžete koreniny alebo bylinky pridať do nálevu.
Syr môžete jesť čistý, využiť ho pri obložených misách alebo chlebíčkoch alebo ho pridajte do šalátov.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)