Jeden z najobľúbenejších receptov na slané koláče vhodný tak na raňajky ako na rýchlu večeru sa nazýva Saburani. Ak ste o ňom ešte nepočuli, vezmite si papier a pero a zapisujte. Tento koláč totiž stojí za všetky drobné. Jeho chuť vás úplne dostane.
100 ml vody
2 vajcia
1 žĺtok
1 ČL soli
2 PL olivového oleja
500 g hladkej múky
400 g Sulguni syra
300 g tvrdého syra
120g masla
100 g masla odložte do mrazničky. Na dosku si vysypte pšeničnú múku, v strede spravte jamku a buchnite do nej vajcia, pridajte olivový olej, vodu a soľ. Vymieste cesto a preneste ho do misky. Tú zakryte utierkou a nechajte cesto polhodinu odpočívať. Potom ho rozdeľte na 5 dielov, z toho 4 rovnako veľké a 1 o niečo väčší.
4 menšie kúsky cesta vyvaľkajte na tenšiu placku tak, aby zodpovedala forme, v ktorej budete cesto piecť. Piaty diel musí byť o niečo väčší.
V hrnci si nechajte zovrieť vodu a do vriacej vložte opatrne najväčší kus cesta. Varte ho 1 minútu. Vodu pritom nechajte vrieť, nezhasínajte plameň.
Pripravte si nádobu so studenou vodou a cesto do nej opatrne premiestnite na pol minúty, nie viac! Potom cesto položte na čistú suchú utierku, takto rýchlejšie vyschne. To isté urobte s ostatnými menšími plackami cesta.
Kým sa cesto chladí, nastrúhajte si dva druhy syra na hrubom strúhadle a premiešajte ich, aby sa chute rovnomerne rozložili. Aj syr rozdeľte na 4 rovnaké diely.
Roztopte si maslo a trochu vylejte na dno formy, rozotrite ho. Naneste prvé – najväčšie cesto a prekryte ním aj okraje formy. Naň nasypte časť syra a prikryte ho menším cestom. Takto postupujte a pamätajte, že vrchná vrstva má byť už neposypaná.
Pretŕčajúce okraje najväčšieho cesta prekryte navrch poslednej vrstvy cesta. Žĺtok si rozmiešajte a ponatierajte ním vrch koláča. Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pečte 40 minút. Podávajte horúce. Prajeme dobrú chuť
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru