Chutná miešaná čalamáda

Loading...
(3.8 / 5)

Čalamáda je perfektný nakladaný šalátik takmer k akémukoľvek jedlu najmä počas zimných mesiacov, kedy nám vitamíny v podobe zeleniny obzvlášť chýbajú. Ibaže väčšina používaných receptov na čalamády majú jednu malú chybičku. Zelenina v pohároch časom zoranžovie alebo zhnedne. Tento recept má drobné plus. Čalamáda vám v náleve ostane zaručene krásna a čerstvá, bez oxidačných procesov.

Budete potrebovať:

2 menšie kapustové hlávky

3 stredne veľké červené cibule

3 stredne veľké biele cibule

2 uhorky

15 paprík

50 g zelených paradajok

koriander podľa chuti

horčicové semienka podľa chuti

bobkový list podľa chuti

čierne korenie podľa chuti

rasca podľa chuti

Na nálev

4 l studenej vody

4 dl 20% octu

40g kryštálového cukru

4 ČL soli

½ ČL kamenca

Postup prípravy:

Ak chcete čalamádu do jedného pohára, tento recept je vystačí presne na 5 litrový. Ak chcete čalamádu rozdeliť do menších pohárov, vypočítajte si podľa toho, koľko ich budete potrebovať na objem približne piatich litrov.

Všetku zeleninu si opláchnite a pokrájajte na tenké pásiky, dôkladne spolu premiešajte, aby bolo v každom pohári rovnomerné množstvo z každého druhu.

V hrnci si zohrejte vodu, pridajte cukor, soľ a ocot a nakoniec kamenec. Dobre premiešajte a nechajte prevrieť. Potom ihneď odstavte.

Medzitým ako sa nálev ohrieva, naplňte poháre zeleninou a na dno dajte pár horčičných zrniek, čierneho korenia a bobkový list. Koriander môžete prisypať v sušenej forme do nálevu, v čerstvej ho dajte priamo do pohárov ešte pred zálievkou.

Zalejte naplnené poháre nálevom a dbajte na to, aby bolo šťavy viac, teda po okraj. Nie je dobré, keď poháre natlačíte príliš veľkým množstvom zeleniny a nálevu je potom na ňu málo.

Poháre dobre uzatvorte a otočte hore dnom. Prikryte dekou a nechajte na noc odstáť. Táto čalamáda navyše vôbec nezhnedne. Dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (M), nosalty.hu

Chutil ti tento recept?

komentárov

x