Počuli ste už niekedy výraz Chikhirtma? Jedná sa o tradičnú gruzínsku polievku, ktorú ste si doma možno už niekedy aj pripravovali a vôbec ste netušili, že sa jedná práve o chikhirtma kuraciu polievku. Nie nadarmo sa hovorí, že kuracia polievka je na dušu. Táto vás ešte k tomu aj zahreje a nedeľný prvý chod máte vybavený. Idete ju s nami vyskúšať?
Táto polievočka sa najčastejšie pripravuje práve s kuracím alebo jahňacím mäsom. Ocot môžete nahradiť napríklad citrónovou šťavou, ktorú ja osobne používam radšej.
1 menšie kura, prípadne kuracie krídla na polievku
5 žĺtkov
250 gramov cibule
50 ml octu alebo citrónovej šťavy
čierne korenie podľa chuti
bobkový list podľa chuti
soľ podľa chuti
vňaťka podľa chuti
koriander podľa chuti
Klasicky si uvaríme vývar. Čiže do vody si vložíme kura, prípadne kuracie krídla. Polhodinu pred dovarením pridáme vňaťku, bobkový list a koreniny spolu so soľou. Kura vyberieme z hrnca a mäsko oberieme. Cibuľu si ošúpeme, nadrobno nakrájame a usmažíme na masle. Pridáme ju k vývaru a celé to varíme ešte 5 až 10 minút.
V miske si na záver rozšľaháme žĺtka s octom alebo s citrónovou šťavou a za stáleho miešania túto žĺtkovú zmes vylejeme do polievky. Stále ju miešame. Úplnou bodkou tohto receptu je, že do polievky naspäť vrátime kúsky kuracieho mäsa a pri podávaní ju posypeme koriandrom. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru