Vaječný likér nesmie počas obdobia Vianoc chýbať. Nie všetci však konzumujeme alkohol, niekto si chce „pripiť“ napríklad aj s deťmi alebo sa medzi nami nájdu aj tehotné ženy. Virgin vaječný likér chutí vynikajúco, skvelé dochutí aj kávu a až na ten alkohol nespoznáte rozdiel. Ak by ste si ho chceli tento rok pripraviť, dokonca aj v zdravšej forme, prinášame recept.
Testovali sme ho už tento víkend a vydaril sa na výbornú. Namiesto javorového sirupu sme pridávali med. Odporúčame dosladiť, až keď likér vychladne. Keďže sme však nevedeli vydržať, med sme pridali skôr. Problém s hrudkami však vyriešil tyčový mixér a tak sme ho nemuseli an pasírovať cez sitko. Sladenie medom sa teda podarilo, aj keď to najskôr vyzeralo ako katastrofa.
Vaječný likér bez alkoholu
Na prípravu budeme potrebovať:
- 600 ml kokosového mlieka z plechovky (alebo alpro kokosová smotana)
- 4 vaječné žĺtka
- 1/2 vanilkového lusku
- 2 PL medu (alebo javorového sirupu, prípadne iného sirupu)
Postup:
- Kokosové mliek osi vylejeme do hrnca. My sme pridali aj trochu ovseného mlieka, aby sme hmotu trochu rozriedili. Za stáleho miešania zohrievame a pridáme žĺtky a zrniečka z vanilkového lusku.
- Miešame na strednom ohni asi 10 minút, kým nám likér nezhustne. Následne sme ho preliali do misky a pridali sme sladidlo. Keďže med sa nám v likéri trochu zrazil, kým chladol, sem-tam sme ho premixovali tyčovým mixérom do hladka. Keď likér vychladol, dochutili sme medom podľa potreby. Niekto má rád sladší, niekto zase sladí menej.
- Polovicu sme naliali do sklenenej fľaše a druhú sme ešte rozmixovali s perníkovou pastou, aby bol trochu iný. Použiť môžete napríklad aj nutellu alebo roztopenú čokoládu. Skladujeme v chladničke, likér vydrží zhruba týždeň.