TOP 5 fitness jedál

Loading...
(5 / 5)

Mnoho ľudí sa s touto výnimočnou potravinou ešte nestretlo. Pohánka pochádza zo Strednej Ázie. Pri tejto potravine sa absolútne nemusíte obávať, že by obsahovala akékoľvek pesticídy. Je výnimočná hlavne kvôli tomu, že čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Je veľmi prospešné, ak ju budete konzumovať práve v tomto období, pretože pomáha tiež posilňovať imunitný systém. Čo je veľmi dôležité poznamenať je, že je bezlepková čo znamená, že je výborným doplnkom k jedlám pre celiatikov. Ak sa práve trápite so svojou váhou máme pre vám zopár receptov na nízkokalorické pohánkové jedlá.

Pohánka s cuketou a hubami

Obsah kalórií: 55 kcal na 100 g

Budeme potrebovať:

0,5 kg pohánky

1 cuketa

100 g šampiónov

1 mrkva

1 cibuľa

3-4 rajčiny

soľ na chuť

čierne korenie na chuť

tymian

rastlinný olej

Postup:

Na začiatok si uvarte pohánku. Všetku zeleninu si zatiaľ nakrájajte na malé kúsky a zľahka opražte na panvici. Zeleninu pripravujte pri nízkej teplote. Na samostatnej panvici pripravte huby. Nakrájajte si ich na tenšie plátky a opražte ich. Keď pustia šťavu pridajte k nim cibuľu nakrájanú na krúžky. Pokračujte v smažení kým nebude zlato-hnedá. Keď už bude mäkká zmiešajte všetky pripravené zmesi spolu. Pohánku, zeleninu aj huby s cibuľou. Na záver len pridajte soľ, korenie a tymian podľa chuti. Do hrnca pridajte kus teplej vody a nechajte dusiť. Keď sa všetko podusí dajte to na pár minút do rúry na 180-200 stupňov. Následne môžete podávať!

Pohánka s paradajkami

Obsah kalórií: 67 kcal na 100 g

Budeme potrebovať:

100 g pohánky

1 mrkva

1 cibuľa

3-4 paradajky

1 strúčiky cesnaku

soľ na chuť

rastlinný olej

Postup:

Pripravte si hlbšiu panvicu. Nakrájajte si cibuľu, mrkvu postrúhajte a cesnak zlisujte. Na panvicu dajte kúsok oleja a pridajte pripravenú zeleninu. Smažte pri nízkej teplote. Nezabudnite miešať! Keď už zelenina chytá farbu a vôňu môžete pridajte na plátky nakrájané paradajky. Potom pridajte soľ a pohánku. Panvicu po okraj dolejte vriacou vodou a nechajte variť približne 15-20 minút. Pravdaže ak ešte bude v hrnci voda, varte kým sa úplne nevyparí. Keď je voda vyparená nechajte 15 minút postáť a môžete podávať!

Zapečená pohánka s rybou

Obsah kalórií: 112 kcal na 100 g

Budeme potrebovať:

pohánku

500 g bieleho rybieho filé

400 g bieleho jogurtu

100 g tvrdého syra s nízkym obsahom tuku

celozrnnú múku

soľ na chuť

čierne korenie na chuť

olivový olej

Postup:

Varte pohánku v nesolenej vode. Múku, soľ a korenie si zmiešajte v tanieri. Nakrájaný filet obaľte v tejto zmesi. Zvyšok múky nasypte na panvicu a smažte kým nezmení farbu. Pridajte jogurt a nechajte ho zohriať. Následne omáčku odstráňte z ohňa. Plech si potrite maslom, nasypte pohánku na tú položte ryby a polejte to omáčkou. Plech vložte do predhriatej rúry na 250 stupňov a pečte asi 20 minút. Dve minútky pred koncom varenia posypte syrom a opäť dajte na chvíľku zapiecť. Keď sa syr zapečie vyberte a môžete podávať!

Kuracie placky s pohánkou

Obsah kalórií: 129 kcal na 100 g

Budeme potrebovať:

500 g mletého kuracieho mäsa

150 g pohánky

2 vajcia

100 g cibule

soľ na chuť

korenie na chuť

Postup:

Pohánku si prepláchnite na dajte ju do osolenej vriacej vody. Na panvici si predhrejte olej. Pridajte cibuľu a mleté mäso. Následne pridajte uvarenú pohánku. Nechajte osmažiť a z výslednej zmesi si vytvorte guľôčky. Tie potom dlaňou rozpučte a buď ich dajte zapiecť do rúry alebo ich upražte na panvici bez oleja.

Ragú s pohánkou a zeleninou

Obsah kalórií: 86 kcal na 100 g

Budeme potrebovať:

pohánku

2 cibule

2 mrkvy

5-6 kusov ružičkového kelu

soľ na chuť

korenie na chuť

rastlinný olej

Postup:

Nalejte vodu do hrnca a nechajte  poriadne zohriať. Všetku zeleninu nakrájajte na menšie kúsky a dajte ju na predhriatu panvicu. Samozrejme začínajte od cibule a nechajte ju poriadne zmäknúť. Následne pridávajte zvyšok zeleniny. Do hrnca s vodou pridajte pohánku a pokračujte vo varení približne ďalších 15-20 minút na strednom ohni. Keď sa pohánka uvarí zmiešajte ju so zeleninou a môžete podávať ako večeru alebo ľahký obed.

Gabriela, sovkusom

Chutil ti tento recept?

komentárov

x