Mnoho ľudí sa s touto výnimočnou potravinou ešte nestretlo. Pohánka pochádza zo Strednej Ázie. Pri tejto potravine sa absolútne nemusíte obávať, že by obsahovala akékoľvek pesticídy. Je výnimočná hlavne kvôli tomu, že čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Je veľmi prospešné, ak ju budete konzumovať práve v tomto období, pretože pomáha tiež posilňovať imunitný systém. Čo je veľmi dôležité poznamenať je, že je bezlepková čo znamená, že je výborným doplnkom k jedlám pre celiatikov. Ak sa práve trápite so svojou váhou máme pre vám zopár receptov na nízkokalorické pohánkové jedlá.
Obsah kalórií: 55 kcal na 100 g
Budeme potrebovať:
0,5 kg pohánky
1 cuketa
100 g šampiónov
1 mrkva
1 cibuľa
3-4 rajčiny
soľ na chuť
čierne korenie na chuť
tymian
rastlinný olej
Postup:
Na začiatok si uvarte pohánku. Všetku zeleninu si zatiaľ nakrájajte na malé kúsky a zľahka opražte na panvici. Zeleninu pripravujte pri nízkej teplote. Na samostatnej panvici pripravte huby. Nakrájajte si ich na tenšie plátky a opražte ich. Keď pustia šťavu pridajte k nim cibuľu nakrájanú na krúžky. Pokračujte v smažení kým nebude zlato-hnedá. Keď už bude mäkká zmiešajte všetky pripravené zmesi spolu. Pohánku, zeleninu aj huby s cibuľou. Na záver len pridajte soľ, korenie a tymian podľa chuti. Do hrnca pridajte kus teplej vody a nechajte dusiť. Keď sa všetko podusí dajte to na pár minút do rúry na 180-200 stupňov. Následne môžete podávať!
Obsah kalórií: 67 kcal na 100 g
Budeme potrebovať:
100 g pohánky
1 mrkva
1 cibuľa
3-4 paradajky
1 strúčiky cesnaku
soľ na chuť
rastlinný olej
Postup:
Pripravte si hlbšiu panvicu. Nakrájajte si cibuľu, mrkvu postrúhajte a cesnak zlisujte. Na panvicu dajte kúsok oleja a pridajte pripravenú zeleninu. Smažte pri nízkej teplote. Nezabudnite miešať! Keď už zelenina chytá farbu a vôňu môžete pridajte na plátky nakrájané paradajky. Potom pridajte soľ a pohánku. Panvicu po okraj dolejte vriacou vodou a nechajte variť približne 15-20 minút. Pravdaže ak ešte bude v hrnci voda, varte kým sa úplne nevyparí. Keď je voda vyparená nechajte 15 minút postáť a môžete podávať!
Obsah kalórií: 112 kcal na 100 g
Budeme potrebovať:
pohánku
500 g bieleho rybieho filé
400 g bieleho jogurtu
100 g tvrdého syra s nízkym obsahom tuku
celozrnnú múku
soľ na chuť
čierne korenie na chuť
olivový olej
Postup:
Varte pohánku v nesolenej vode. Múku, soľ a korenie si zmiešajte v tanieri. Nakrájaný filet obaľte v tejto zmesi. Zvyšok múky nasypte na panvicu a smažte kým nezmení farbu. Pridajte jogurt a nechajte ho zohriať. Následne omáčku odstráňte z ohňa. Plech si potrite maslom, nasypte pohánku na tú položte ryby a polejte to omáčkou. Plech vložte do predhriatej rúry na 250 stupňov a pečte asi 20 minút. Dve minútky pred koncom varenia posypte syrom a opäť dajte na chvíľku zapiecť. Keď sa syr zapečie vyberte a môžete podávať!
Obsah kalórií: 129 kcal na 100 g
Budeme potrebovať:
500 g mletého kuracieho mäsa
150 g pohánky
2 vajcia
100 g cibule
soľ na chuť
korenie na chuť
Postup:
Pohánku si prepláchnite na dajte ju do osolenej vriacej vody. Na panvici si predhrejte olej. Pridajte cibuľu a mleté mäso. Následne pridajte uvarenú pohánku. Nechajte osmažiť a z výslednej zmesi si vytvorte guľôčky. Tie potom dlaňou rozpučte a buď ich dajte zapiecť do rúry alebo ich upražte na panvici bez oleja.
Obsah kalórií: 86 kcal na 100 g
Budeme potrebovať:
pohánku
2 cibule
2 mrkvy
5-6 kusov ružičkového kelu
soľ na chuť
korenie na chuť
rastlinný olej
Postup:
Nalejte vodu do hrnca a nechajte poriadne zohriať. Všetku zeleninu nakrájajte na menšie kúsky a dajte ju na predhriatu panvicu. Samozrejme začínajte od cibule a nechajte ju poriadne zmäknúť. Následne pridávajte zvyšok zeleniny. Do hrnca s vodou pridajte pohánku a pokračujte vo varení približne ďalších 15-20 minút na strednom ohni. Keď sa pohánka uvarí zmiešajte ju so zeleninou a môžete podávať ako večeru alebo ľahký obed.
Gabriela, sovkusom