Piatky a víkendy sú vždy fantastickou príležitosťou, aby sme sa my gazdinky predviedli v kuchyni. Koláče, ktoré som doteraz piekla mojej rodine chutili. No keď som prvý krát vyskúšala tento domáci strúhaný koláč od mojej kamarátky, svet sa otočil na ruby. Moje deti si koláč pýtajú každý piatok a pripravujem ho aj pre návštevy. Je jednoduchý rýchly a extrémne chutný. A navyše, tento koláč mi v našej rodine priniesol titul – kráľovná kuchyne.
Moje deti zbožňujú koláče od babky. Môžem sa snažiť koľko chcem, babka im vždy upečie niečo domáce, pocukrované, alebo poriadne lekvárové a to milujú. Nebudem vás trápiť zložitou technikou, keď sama zložité zákusky a koláče piecť neviem. Povedzme si na rovinu, pečiem aj varím rada, ale že by som v kuchyni čarovala nemôžem povedať. Tento koláč ma však k pozícii kúzelníčky aspoň priblížil. Ešte zopár takýchto receptov a moje deti na mňa nedajú dopustiť.
2,5 šálky polohrubej múky
200g margarínu alebo masla
1 vajce
prášok do pečiva
2 šálky práškového cukru
2 lyžice smotany
1 PL citrónovej šťavy
ríbezľový, alebo malinový džem
#1 : Zmiešajte múku s práškom do pečiva. Ak máte čas, môžete múku pre istotu preosiať, cesto bude jemnejšie. Margarín si nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pred strúhaním si ho môžete vložiť na pár minúť do mrazničky, bude sa s ním ľahšie manipulovať. Margarín strúhame rovno k múke a prášku do pečiva.
#2 : Vajce si rozšľahajte s cukrom. Pridajte citrónovú šťavu a smotanu. Dobre premiešajte.
#3 : Obe zmesi pomaly spojte a začnite si miesiť cesto. Keď je cesto vymiesené, rozdeľte ho na dve časti. Menšiu časť zabaľte do potravinovej fólie a odložte na chvíľu do mrazničky.
#4 : Väčší kus cesta prstami roztlačte na plech, ktorý si predtým vymastite maslom a vysypte múkou. Na cesto naneste hrubú vrstvu domáceho džemu (u nás ide najviac malinový a ríbezľový).
#5 :Menší kus cesta rozvaľkajte, alebo opäť opatrne roztlačte na vrch koláča.
#6 : Následne už koláč len vložíte do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečte približne 25 minút. Keď bude cesto zlatisté, môžete koláč z rúry vytiahnuť. Poriadne pocukrite a vaše deti sa za ním zbláznia.
Tip na záver : namiesto smotany, môžete do cesta pridať čistú majonézu. So smotanou je cesto drobivejšie, s majonézou je viac konzistentné.
Koláč je taký rýchly a jednoduchý, že keď budete vyberať cesto z rúry, budete sa čudovať, ako rýchlo sa spravilo. Veď ešte pred chvíľou ste ho iba miesili! Koláčik je domáci, lacný a najmä chutný. Chuť tohto koláča vám spríjemní celý deň!
Pozri tiež: Domáce tyčinky len z 3 ingrediencií: Pripravte ich zdravo a chutne a maškrtiť s nimi môžete bez výčitiek