Štedrý koláč mnohí ľudia pripravujú na vianočné sviatky. To však neznamená, že si ho môžete pripraviť kedykoľvek. Na sociálnych sieťach sme našli tento skvelý recept.
Na štedrý koláč budeme potrebovať
Na cesto
- 100 mililitrov mlieka
- 30 gramov kryštálového cukru
- 30 gramov droždia
- 800 gramov polohrubej múky
- 3 žĺtky
- 200 gramov masla
- 1 ČL soli
Na makovú plnku
- 20 mililitrov mlieka
- 200 gramov nesladeného mletého maku
- 120 gramov cukru
- citrónová kôra
Na orechovú plnku
- 200 mililitrov mlieka
- 200 gramov mletých orechov
- 90 gramov cukru
- 500 gramov mäkkého tvarohu
- 120 gramov kryštálového cukru
- 3 vaječné bielky
Štedrý koláč si pripravíme nasledovne
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme päť minút. Potom pridáme žĺtky, múku, maslo, soľ a cukor a necháme podkysnúť aspoň 30 minút.
- Medzitým si pripravíme jednotlivé náplne. Lekvárovú plnku pripravíme zmiešaním lekváru a rumu.
- Na makovú náplň v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme mak s citrónovou kôrou, ktorý povaríme dve minúty.
- Na orechovú plnku v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme orechy, ktoré povaríme dve minúty.
- Na tvarohovú náplň tvaroh zmiešame s cukrom a jemne primiešame bielkový sneh z troch vajíčok.
- Podkysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť vyvaľkáme do veľkosti 30 x 40 cm. Vrstvíme takto: cesto, maková plnka, cesto, lekvárová plnka, cesto, orechová plnka, cesto a tvarohová plnka.
- Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov počas 45 minút. Po pečení môžeme ozdobiť.