Namiesto zložitej večere fantastické špenátové taštičky, ktoré máte hotový rýchlo a jednoducho a nestihnete pritom ani dopiť večerný čaj. Alebo si ich pripravte na raňajky. Chutia vynikajúco aj studené a ak si ich posypete tvrdým syrom, tak sa zbláznite. Talianska lahôdka!
1 lístkové cesto
olivový olej
500g baby špenátu, prípadne klasických špenátových listov
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
5 vajec
2 žĺtky na potretie cesta
soľ a korenie podľa chuti
½ šálky plnotučného mlieka
½ šálky petržlenovej vňate
200 g feta syra
100 g ricotta syra
trochu nasekaného kôpru podľa chuti
Do panvice dajte rozohriať trochu olivového oleja a pridajte špenát, chvíľu poduste. Potom preložte do misky. Do panvice dajte opäť trochu oleja a nechajte v ňom osmažiť cibuľku nakrájanú nadrobno. Keď je už cibuľa zlatistá, pridajte pretlačený cesnak. Potom panvicu odstavte.
Vo väčšej mise si vyšľahajte celé vajíčka, osoľte ich a okoreňte, pridajte ricottu, nasekanú petržlenovú vňať a nasekaný kôpor a na záver nadrobte do zmesi feta syr. Podusený špenát vyžmýkajte od prebytočnej vody a pridajte ho do syrovo-vaječnej zmesi. Všetko spolu dobre premiešajte.
Lístkové cesto si skôr, než ho rozvaľkáte, rozkrojte na tri diely. Všetky tri diely vyvaľkajte na veľkosť podľa vášho uváženia a podľa toho, ako hrubé vám lístkové cesto vyhovuje po upečení. Každú tretinu rozvaľkajte na ďalšie rovnomerné štvorčeky. Každý štvorček naplňte špenátovo-syrovou plnkou a zabaľte do tvaru taštičky tak, že rožteky štvorca spojíte v strede nad plnkou. Uistite sa, že cesto je zlepené zo všetkých strán a ukladajte taštičky na plech vyložený papierom na pečenie.
Na záver rozšľahajte dva žĺtky a potrite nimi každú taštičku. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečte približne 25 minút.
Špenátové taštičky môžete jesť ihneď posypané tvrdým syrom, alebo ich po vychladnutí môžete dať zamraziť. Ak na ne budete mať chuť, jednoducho si ich rozmrazíte a ohrejete v mikrovlnke. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), theweiserkitchen.com