Keď ide o zaváranie, postup je vždy jasný. Ovocie sa uvarí v hrnci s cukrom, následne sa dá do pohárikov a sterilizuje. Vedeli ste však, že lekvár môžete pripraviť aj v rúre a je to takmer bez roboty? Dnes vám presne vysvetlíme, ako na to.
- 1 kg jahôd
- 250 gramov cukru (ak sú jahody sladké, dajte aj menej, niekto robí úplne bez)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 PL rumu
- trošku vanilky
Postup:
- Množstvo cukru záleží aj od toho, aké sladké je ovocie. Takto si môžete pripraviť aj marhuľový, prípadne malinový alebo lekvár z iného ovocia. Je jasné, že lesné plody bývajú kyslejšie, preto cukor pridávame. Pri jahodách je to otázne, naozaj uznajte sami, aký sladký lekvár chcete mať. Ak budete robiť z väčšieho množstva, len zvýšte pomer ostatných surovín.
- Jahody si očistíme a necháme usušiť na papierovej utierke. Rozložíme ich na plech a zalejeme citrónovou šťavou. Premiešame a dáme do vyhriatej rúry na 220 stupňov. Pečieme 20 minút.
- Potom jahody vyberieme a ak chceme, pridávame cukor. Pečieme pri rovnakej teplote ešte 15 minút. Jahody nemiešame. Následne jahody vyberieme, zalejeme rumom, pridáme vanilku a opäť nemiešame a dáme zapiecť ešte na 10 minút. Odporúčame nezapínať ventilátor, aby sa jahody nespiekli. Ešte horúci džem navrstvíme do pohárov a poriadne uzavrieme. Otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na tmavom mieste. Dobrú chuť.