S príchodom jari nám v záhradkách začínajú vyrastať chutné plody prírody. Medzi ne okrem iného patrí i obľúbená chrumkavá reďkovka. Pripravte si (nie len) z nej svieži jarný šalát, ktorý je plný vitamínov a netradičných kombinácií chutí, ktoré vás zaručene oslovia. Navyše, svojou farebnosťou zaujme každého, kto si potrpí na dobre vyzerajúce jedlo.
Neobvyklý šalát sa určite stane vaším favoritom. Príprava je jednoduchá a chuť neodolateľná. Navyše je doplnený chutným „dresingom“, ktorý mu dodáva ten pravý šmrnc. Výborne sa hodí ako príloha k jedlu, je zdravou verziou večere alebo zaujímavým doplnkom grilovačiek, ktoré sa vďaka počasiu pomaličky začínajú.
2 zväzky reďkoviek
1 stonka kôpru (použijeme vňať)
1 strúčik cesnaku
300 ml jogurtu
2 až 4 uhorky
3 polievkové lyžice kyslej smotany
4 až 5 vajec
2 polievkové lyžice olivového oleja
trocha dijonskej horčice (podľa chuti)
čierne korenie (podľa chuti)
soľ (podľa chuti)
Vajcia uvaríme natvrdo a následne ošúpeme a nakrájame na kúsky. Umyjeme reďkovky a odstránime „chvostíky“ a stonky. Potom ich nakrájame na kúsky. Rovnako narežeme uhorky.
Kôpor nasekáme nadrobno. Cesnak pretlačíme alebo tiež nasekáme nadrobno. Následne kôpor a cesnak umiestnime do mixéra. Pridáme olivový olej a okoreníme a osolíme podľa chuti. Všetko spolu zmixujeme. Pridáme jogurt a všetko spolu zmiešame alebo zmixujeme na nízkych otáčkach.
Teraz do vzniknutého dresingu pridáme reďkovky a uhorky a zmiešame.
Nakrájané vajíčka zmiešame s troškou dijonskej horčice a kyslou smotanou a pridáme soľ a korenie podľa chuti.
Túto jarnú dobrotu servírujeme ako dvojfarebný šalát. Najprv uložíme zelenú časť z reďkoviek, uhoriek a dresingu. Na ne uložíme vrstvu vajíčok v smotane a podávame. Vynikajúco sa k tomu hodí čerstvý alebo opečený chlebík, či grilované mäsko.
Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru