Ak ste nikdy nepočuli čo je to Chačapuri, zrejme ste ešte neokúsili gruzínsku ani juhokaukazskú kuchyňu. Chačapuri je jedlo, na ktoré sa nedá zabudnúť. Ide o adžarskú špecialitu, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov.
Ide o kapsu z chlebového cesta plnenú syrom. Možno ste sa s týmto jedlom už stretli v niektorej zo slovenských reštaurácií, či dokonca vývarovní. Je nenáročné na prípravu, lacné na suroviny a výdatné na obed. Ak ste si mysleli, že chačapuri je chlieb, mýlili ste sa. Ide o koláč.
200g tvrdého syra
2 vajíčka
200g kyslej smotany
3 PL hladkej múky
trochu petržlenovej vňate, alebo byliniek
olej na vyprážanie
soľ a korenie podľa chuti
Tvrdý syr si nastrúhajte na hrubšom strúhadle, primiešajte kyslú smotanu, bylinky, múku, soľ a korenie a tiež vajcia. Všetko vymiešajte ručným mixérom, aby vzniklo cesto primeranej konzistencie.
Na panvicu si dajte trochu oleja a nechajte ju rozpáliť. Potom vylejte všetko cesto do panvice a nechajte smažiť pod pokrievkou na miernom ohni. Opekajte z jednej strany približne 5 minút a potom opatrne obráťte na druhú stranu. Aj z tejto strany opekajte koláč aspoň 5 minút. Originálne chačapuri je hotové! Podávajte s čerstvou zeleninou, či so šunkou. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc