Pečené zemiaky inak

(5 / 5)

Ak ste milovníci skladaných alebo francúzskych zemiakov, potom si určite obľúbite podobný recept, ibaže v trochu ľahšom znení. Nenachádzajú sa v ňom žiadne druhy mias, ani varené vajcia. Toto jedlo je ľahké a svieže a v istom zmysle sa vôbec nepodobá ťažkej bulharskej kuchyni. Napriek tomu je výnimočné a rozhodne stojí za to ho vyskúšať.

Budete potrebovať:

6 väčších zemiakov

400g tvarohu

100g masla

2 vajcia

250g bieleho jogurtu

soľ a korenie podľa chuti

tvrdý syr podľa chuti

Postup prípravy:

Maslo si nechajte zmäknúť, tvaroh pretlačte cez sitko, aby z neho stiekla všetka prebytočná voda. Obe ingrediencie vymiešajte ručným mixérom, aby vznikla homogénna hmota. Pridajte soľ a korenie a opäť dôkladne premiešajte.

Zemiaky si ošúpte a nakrájajte na tenké plátky hrubé približne 5 mm. Pekáč namastite olejom alebo maslom a jednu vrstvu zemiakov naň poukladajte na ležato. Na ne dajte vrstvu tvarohovej zmesi a rovnomerne ju rozložte. Opäť dajte vrstvu zemiakov a takto pokračujte, až kým vám nedôjde tvaroh aj zemiaky. Posledná vrstva musí byť zemiaková.

Pekáč zakryte alobalom a dajte zemiaky piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov, pečte ich približne 45 minút.

Potom si rozšľahajte vajcia s jogurtom, pridajte soľ a korenie a dobre vymiešajte. Po upečení zemiaky vytiahnite, alobal vyhoďte a navrch nalejte jogurtovú zmes. Posypte vrch strúhaným syrom a dajte piecť ešte na 20 minút pri teplote 180 stupňov. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x