Ak ste milovníci skladaných alebo francúzskych zemiakov, potom si určite obľúbite podobný recept, ibaže v trochu ľahšom znení. Nenachádzajú sa v ňom žiadne druhy mias, ani varené vajcia. Toto jedlo je ľahké a svieže a v istom zmysle sa vôbec nepodobá ťažkej bulharskej kuchyni. Napriek tomu je výnimočné a rozhodne stojí za to ho vyskúšať.
6 väčších zemiakov
400g tvarohu
100g masla
2 vajcia
250g bieleho jogurtu
soľ a korenie podľa chuti
tvrdý syr podľa chuti
Maslo si nechajte zmäknúť, tvaroh pretlačte cez sitko, aby z neho stiekla všetka prebytočná voda. Obe ingrediencie vymiešajte ručným mixérom, aby vznikla homogénna hmota. Pridajte soľ a korenie a opäť dôkladne premiešajte.
Zemiaky si ošúpte a nakrájajte na tenké plátky hrubé približne 5 mm. Pekáč namastite olejom alebo maslom a jednu vrstvu zemiakov naň poukladajte na ležato. Na ne dajte vrstvu tvarohovej zmesi a rovnomerne ju rozložte. Opäť dajte vrstvu zemiakov a takto pokračujte, až kým vám nedôjde tvaroh aj zemiaky. Posledná vrstva musí byť zemiaková.
Pekáč zakryte alobalom a dajte zemiaky piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov, pečte ich približne 45 minút.
Potom si rozšľahajte vajcia s jogurtom, pridajte soľ a korenie a dobre vymiešajte. Po upečení zemiaky vytiahnite, alobal vyhoďte a navrch nalejte jogurtovú zmes. Posypte vrch strúhaným syrom a dajte piecť ešte na 20 minút pri teplote 180 stupňov. Prajeme dobrú chuť!
M)