Klasické parené buchty majú svojich milovníkov na celom Slovensku. Recepty sú rôzne a tie najlepšie sa dedia. My sme jeden z vynikajúcich našli v skupine na Facebooku – Varenie je radosť. Keď ho vyskúšate, už ich nebudete chcieť robiť inak.
Na parené pečené buchty na panvici budeme potrebovať
- 600 gramov polohrubej múky
- 250 gramov vlažného mlieka
- 100 mililitrov vlažnej vody
- 2 PL oleja
- 1 vajce
- polovica droždia
- štipka soli
- 2 PL kryštálového cukru
Parené pečené buchty si pripravíme nasledovne
- Urobíme si cesto, ktoré necháme poriadne podkysnúť. Asi tak v polovici ho premiešame a necháme opäť kysnúť.
- Keď cesto vykysne, rozvaľkáme ho a vykrajujeme. Potom dáme navrch lekvár a zabalíme. Potom ešte necháme kysnúť.
- Hrniec si vymastíme olejom a poriadne rozohrejeme. Potom poukladáme buchty a prikryjeme pokrievkou. Takto necháme asi minútu.
- Potom si ohrejeme vodu a vylejeme ku buchtám, od oka.
- Znížime oheň a buchty paríme asi 6 minút.
- Keď sú hotové, posypeme grankom alebo makom a oblejeme maslom.