Kurací paprikáš s haluškami

(5 / 5)

Už len pri vyslovení názvu tohto jedla sa nám zbiehajú slinky v ústach. Aj vy ste sa vrátili do svojho detstva, keď vám paprikáš robila stará mama a k nemu boli vždy domáce halušky? Najlepšie chutili s omáčkou z mäska a bolo jedno, či paprika páli, alebo nie.

Korenistá aróma a šťavnatá pálivá paprika. Úchvatné jedlo, ktoré patrí do každej domácej kuchyne. Nezaobídu sa bez neho dospelí a ani väčšina detí. Kurací paprikáš zbožňujú takmer všetci. Paprikáš má jednu obrovskú výhodu. Ak je niekto z rodiny vegetarián, dá sa pripraviť aj bez mäsa. Dnes si ale predstavíme originálny kurací paprikáš. Presne taký, ako by sa mal robiť, ak chcete dodržať pôvodnú receptúru.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 3 paradajky
  • 2 papriky
  • bulharské korenie
  • 2 PL masla
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 PL mletej papriky
  • 2 PL hladkej múky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 šálku vývaru, alebo tekutý bujón
  • soľ
  • čierne korenie

Postup prípravy:

  • Cibuľu si nakrájame na kocky a vložíme do hrnca s horúcim maslom. Necháme osmažiť do zlatista. Na cibuľu pridáme červenú papriku a za stáleho miešania necháme uvoľniť chute. Kuracie prsia si nakrájame na menšie medajlónky a opatrime vložíme k cibuli. Mäso v hrnci osolíme a okoreníme a necháme zakryté dusiť približne 5-7 minút.
  • Po prevarení mäsa vložíme do hrnca nakrájané paradajky a papriky. Ak nemáte radi šupku z paradajok, predtým si ich oblanžírujte v horúcej vode a šupku a potom opatrne odstráňte.
  • Keď sme do hrnca vložili zeleninu, prilejeme vývar a počkáme, kým zmes nezačne vrieť. Keď príde do bodu varu, zakryjeme hrniec pokrievkou, stíšime oheň na nízku teplotu a necháme dusiť 50 minút. Na záver si zmiešame kyslú smotanu s múkou tak, aby sme nevyrobili hrudky a vmiešame do omáčky.
  • Všetko spolu dobre premiešame a nezakryté varíme ešte 5-7 minút. Dochutíme soľou a korením ak treba a môžeme podávať. Paprikáš je najlepší s haluškami, no mnohí ho jedávajú aj s cestovinami, či s ryžou.
  • Vo väčšine domácnosti sa na paprikáš používa smotana na varenie, alebo na šľahanie. Napriek tomu sa nebojte vyskúšať použiť kyslú smotanu. V spojení s múkou paprikáš vynikajúco zahustí a bude chutiť ako nikdy predtým.
  • Pre milovníkov pikantného jedla odporúčame k sladkej paprike primiešať trochu štipľavej, alebo čili. Ak chcete, aby vaše jedlo chutilo naozaj korenisto pridajte ešte k cibuli pár zrniek celého čierneho korenia a môžete dať aj bobkový list. Vôňa aj chuť omáčky bude výraznejšia. Prajeme Vám dobrú chuť.

Monika, sovkusom.ru

Náš tip:

  • Ak sú pre vás kuracie prsia suché, použite akúkoľvek inú časť kurčaťa, pokojne aj celé (samozrejme, bez drobkov). Naporciujte ho a pripravujte podľa postupu uvedeného vyššie. Dôležité je zbaviť mäso kože a prebytočného tuku, pretože zvyšky čo z neho po uvarení ostanú nechutia veľmi vábne.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x