Kurací paprikáš s haluškami

Loading...
(4.2 / 5)

Aj vy ste sa vrátili do svojho detstva, keď vám paprikáš robila stará mama a k nemu boli vždy domáce halušky? Najlepšie chutili s omáčkou z mäska a bolo jedno, či paprika páli, alebo nie.

Korenistá aróma a šťavnatá pálivá paprika. Úchvatné jedlo, ktoré patrí do každej domácej kuchyne. Nezaobídu sa bez neho dospelí a ani väčšina detí. Kurací paprikáš zbožňujú takmer všetci. Dnes si ale predstavíme originálny kurací paprikáš. Presne taký, ako by sa mal robiť, ak chcete dodržať pôvodnú receptúru.

Kurací paprikáš

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Food Tips Košice (@foodtipskosice)

Budeme potrebovať:

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 3 paradajky
  • 2 papriky
  • 2 PL masla
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 PL mletej papriky
  • 2 PL hladkej múky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 šálku vývaru, alebo tekutý bujón
  • soľ
  • čierne korenie

Postup prípravy:

  • Cibuľu si nakrájame na kocky a vložíme do hrnca s horúcim maslom. Necháme osmažiť do zlatista. Na cibuľu pridáme červenú papriku a za stáleho miešania necháme uvoľniť chute. Kuracie prsia si nakrájame na menšie medajlónky a opatrne vložíme k cibuli. Mäso v hrnci osolíme a okoreníme a necháme zakryté dusiť približne 5-7 minút.
  • Po prevarení mäsa vložíme do hrnca nakrájané paradajky a papriky. Ak nemáte radi šupku z paradajok, predtým si ich namošte v horúcej vode a šupku stiahnite.
  • Keď sme do hrnca vložili zeleninu, prilejeme vývar a počkáme, kým zmes nezačne vrieť. Keď príde do bodu varu, zakryjeme hrniec pokrievkou, stíšime oheň na nízku teplotu a necháme dusiť 50 minút. Na záver si zmiešame kyslú smotanu s múkou tak, aby sme nevyrobili hrudky a vmiešame do omáčky.
  • Všetko spolu dobre premiešame a nezakryté varíme ešte 5-7 minút. Dochutíme soľou a korením ak treba a môžeme podávať. Paprikáš je najlepší s haluškami, no mnohí ho jedávajú aj s cestovinami, či s ryžou.

Náš tip:

  • Ak sú pre vás kuracie prsia suché, použite akúkoľvek inú časť kurčaťa, pokojne aj celé (samozrejme, bez drobkov). Naporciujte ho a pripravujte podľa postupu uvedeného vyššie. Dôležité je zbaviť mäso kože a prebytočného tuku, pretože zvyšky čo z neho po uvarení ostanú nechutia veľmi vábne.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x