Najlepšie mrkvové šaláty

(3 / 5)

Chutný šalát je skvelý spôsob, ako doviesť obedové menu k dokonalosti. Ak však máte vlčí hlad a chcete si udržať svoju líniu, môžete si dopriať šalát aj ako ľahký chod, ktorý zasýti, dodá vitamíny a neodrazí sa na váhe. Hlavnú úlohu v nasledujúcich šalátoch hrá mrkva, ktorú môžete kombinovať s množstvom surovín. Doprajte si mrkvový šalát na sladko alebo na slano a potešte svoje chuťové poháriky. 

Ktorý z nasledujúcich fantastických šalátov si vyberiete?

Mrkvový šalát s vajíčkom

pexels.com

Budeme potrebovať:

4 až 5 mrkiev

5 až 6 natvrdo uvarených vajec

2 až 3 strúčiky cesnaku

1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

štipka soli

bylinky podľa chuti

Postup:

Mrkvu nastrúhame na strúhadle (stredne veľké otvory) a následne na ňom postrúhame aj vajcia natvrdo. Tie môžeme aj nakrájať na malé kocky. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, prelisovaný cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.

Mrkvovo-kapustový šalát

commons.wikimedia.org

Budeme potrebovať:

1 až 2 stredne veľké mrkvy

1/4 hlávky kapusty

1 polievková lyžica oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

zelená cibuľka podľa chuti

Postup:

Mrkvu si nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja. Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.

Mrkvový šalát s hrozienkami

pexels.com

Budeme potrebovať:

2 stredne veľké mrkvy

100 g hrozienok

1 polievková lyžica medu

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

100 g jogurtu

trošku škorice

Postup:

Najprv zalejeme hrozienka vriacou vodou a necháme ich zapariť asi 5 až 10 minút. Následne si pripravíme „omáčku“ zmiešaním medu, škorice, citrónovej šťavy a jogurtu. Tieto ingrediencie dôkladne rozmiešame. Potom si mrkvu nastrúhame na jemno na strúhadle. Mrkvu zmiešame s precedenými hhrozienkami a zalejeme „omáčkou“. Všetko premiešame a necháme asi 15 minút v chlade.

Vrstvený mrkvový šalát

pixabay.com

Budeme potrebovať:

2 stredne veľké mrkvy

2 jablká

3 vajcia

100 g tvrdého syra

štvrtina cibule

2 až 3 strúčiky cesnaku

soľ a čierne korenie podľa chuti

trochu jogurtu alebo kyslej smotany na dochutenie

Postup:

Mrkvu, jablká bez šupky, tvrdý syr a vajcia natvrdo si nastrúhame na strúhadle. Následne si na jemno nakrájame cesnak a cibuľu nakrájame na malinké kúsky. Potom vezmeme cibuľu, zalejeme ju vriacou vodou a následne ju ponoríme do studenej vody asi na 3 minúty. Potom necháme vodu odtiecť v cedidle. Takto eliminujeme horkú alebo štipľavú príchuť cibule. Šalát následne začneme vrstviť nasledovne: najprv ide cibuľa, následne jablká, potom vajcia, na nich mrkva zmiešaná s cesnakom, posledná vrstva je syr. Tieto vrstvy aspoň dvakrát zopakujte. Vrstviť môžete do malých mištičiek. Vrch natrieme jogurtom a necháme v chladničke asi hodinu a pol.

Mrkvovo-jablkový šalát

pixabay.com

Budeme potrebovať:

1 až 2 mrkvy

1 až 2 jablká

2 polievkové lyžice medu

1 lyžica bieleho octu

Postup:

Jablká bez šupky a mrkvu nastrúhame na strúhadle. Med a ocot si rozmiešame a polejeme nimi jablká s mrkvou. Všetko dobre premiešame.

Fit mrkvový šalát s pomarančom

pixabay.com

Budeme potrebovať:

1 mrkvu

1 jablko

1 pomaranč

1 lyžica medu

2 polievkové lyžice bieleho jogurtu

štipka škorice

Postup:

Mrkvu si nastrúhame na strúhadle, jablko a pomaranč nakrájame na maličké kocky. Med si rozmiešame s jogurtom a pridáme škoricu. Následne touto zmesou zalejeme ovocie a všetky ingrediencie dobre premiešame. Ak chcete, k šalátu pridajte i hrozienka alebo orechy.

zdroj: Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x