Miešané vajíčka na 4 spôsoby

(4 / 5)

Vajíčka nemusia byť len vo forme praženice alebo volského oka. Pripravte si jeden zo štyroch perfektných receptov, ktorý zasýti aj ako obed alebo večera. Lahodné spojenie vajíčok a zeleniny vždy v inom šate. Zdravo, rýchlo a chutne.

Vajcia na izraelský spôsob

commons.wikimedia.org

Budeme potrebovať:

2 vajcia

400 g rajčín (vo vlastnej šťave)

1 paprika

2 strúčiky cesnaku

1 cibuľa

50 ml olivového oleja

mletá sladká červená paprika

trochu chilli korenia

oregano

čerstvá petržlenová vňať

soľ podľa chuti

Postup:

Cesnak a cibuľu si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Papriku umyjeme a nakrájame na kocky. Následne si pripravíme panvicu a na rozpálenom olivovom oleji si osmažíme cibuľu s cesnakom, až pokiaľ nemajú zlato-hnedú farbu. Následne pridáme všetky koreniny, zamiešame a pridáme paradajky a papriku. Za občasného miešania smažíme asi 5 až 7 minút. Následne urobíme v zmesi jamky a vylejeme do nich vajcia. Smažíme, pokiaľ nie je bielok hotový a žĺtok ešte jemne tekutý. Pred podávaním posypeme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Talianska omeleta

pxhere.com

Budeme potrebovať:

4 vajcia

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

50 g parmezánu

1 paprika

petržlenová vňať

1 paradajka

2 polievkové lyžice olivového oleja

soľ

čierne korenie

čerstvá bazalka

Postup:

Najprv si nakrájame cibuľu na polkruhy a cesnak na malé kocky. Na olivovom oleji, ktorý nalejeme do hlbšej panvice (ktorú môžeme dať následne aj do rúry) si orestujeme cesnak a po chvíli k nemu pridáme cibuľu. Následne pridáme na kocky nakrájanú papriku a ďalej restujeme. Zatiaľ si nakrájame paradajky, ktoré necháme chvíľu odkvapkať v sitku, aby sme sa zbavili prebytočnej tekutiny. Pridáme ich na panvicu a znovu chvíľu restujeme. Pridáme korenie a smažíme asi 5 minút. Zatiaľ si nastrúhame všetok syr a pridáme ho k vyšľahaným vajciam. K vajciam pridáme aj nakrájanú petržlenovú vňať, soľ a trošku korenia. Premiešame a vylejeme na panvicu. Nemiešame, necháme na miernom plameni smažiť, pokiaľ nie je celá omeleta zo spodu a na okrajoch tuhá ale povrch stále tekutý. Následne ju stiahneme zo sporáka a necháme zapiecť v rúre na 15 minút pri 180 stupňoch. Na vrch môžeme naukladať na kolieska nakrájané cherry paradajky. Podávame posypané čerstvou bazalkou.

Vajcia v miskách

pixabay.com

Budeme potrebovať:

4 vajcia

jarná cibuľka

2 až 3 paradajky

12 polievkových lyžíc smotany na šľahanie

3 polievkové lyžice masla

50 g tvrdého syra

soľ

čierne korenie

petržlenová vňať alebo pažítka

Postup:

Cibuľku na jemno nakrájame a krátko ju osmažíme na olivovom oleji. Cibuľku môžete pokojne nahradiť aj pórom. Následne si nakrájame paradajky na malé kocky. Ak máte cherry paradajky, stačí ich rozpoliť. Pridáme ich k cibuľke, osolíme a okoreníme a restujeme asi 2 minúty. Následne pridáme 8 lyžíc smotany na šľahanie, zamiešame kým nebude horúca a potom zmes rozlejeme do pripravených keramických mištičiek. Do každej následne rozbite jedno vajíčko, pridajte lyžicu smotany a posypte strúhaným syrom. Mištičky vložíme do plechu na pečenie, do ktorého nalejeme horúcu vodu tak, aby siahala do 2/3 mištičiek. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 až 20 minút. na záver posypeme vňaťou alebo pažítkou a môžeme podávať.

Ak nemáte malé keramické mištičky, využite formu na muffiny.

Španielska zemiaková omeleta

flickr.com

Budeme potrebovať:

7 zemiakov

5 vajec

1 cibuľa

50 ml slnečnicového oleja

100 ml olivového oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

1 až 2 strúčiky cesnaku

200 g majonézy (pre diétnejšiu verziu postačí kyslá smotana alebo biely jogurt)

Postup:

Zemiaky očistíme a nakrájame na tenučké kolieska. Cibuľu rozkrojíme na veľké kusy a následne obe ingrediencie zmiešame spolu so soľou a korením. Cibuľu so zemiakmi smažíme na na rozohriatom slnečnicovom oleji, pokiaľ nie sú zemiaky mäkšie. Potom si pripravíme panvicu s nepriľnavým povrchom, rozohrejeme si na nej olivový olej a rozložíme na ňu osmažené zemiaky zaliate vajciami. Pridáme korenie a necháme na malom plameni smažiť pod pokrievkou. Pomocou dosky následne zemiaky s vajciami pretočíme ako placku na druhú stranu, aby sa poriadne prepiekli. Podávame s dresingom z majonézy a prelisovaného cesnaku.

zdroj titulnej fotky: Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x