Malinový džem

Loading...
(0 / 5)

Lahodnému a voňavému džemu odolá len málokto. Nemusíte byť odborník na gastronómiu ani vychýrený gurmán, aby ste uznali, že tomu domácemu sa žiaden kupovaný džem z obchodu určite nevyrovná. Pripravte si aj vy famózny malinový džem a vďaka nasledujúcim receptom tak môžete urobiť hneď v dvoch verziách. Necháte sa zlákať na voňavý džem s mätou alebo by ste radšej skúsili originálnu verziu s vodkou? 

Sladký džem na čerstvom pečive alebo chutný babkin koláč s domácim džemom je pre mnohých návratom do detstva. Aj teraz však môžete svoje chuťové poháriky potešiť rovnako. Ak chcete do svojich kuchárskych zručností vniesť čerstvý vánok, neváhajte džem použiť aj ako omáčku k pečenému mäsu alebo ním dochuťte grilovaný encián. Určite neoľutujete.

Ak sa chystáte variť džem, maliny najprv poriadne umyte. V prípade, že v nich nachádzate drobný hmyz, stačí maliny ponoriť do vody a pridať do nej 20 gramov soli (na liter vody). Zamiešajte a maliny nechajte postáť vo vode, ktorej teplota by mala byť okolo 25 stupňov. Po hodiny vyplávajú všetky červíky, pretože tento roztok priam neznášajú. Vy už iba prepláchnete maliny, aby ste ich zbavili slanej príchute a môžete zavárať podľa nasledujúcich receptov.

Malinový džem s mätou

pixabay.com

Budeme potrebovať:

1 kg malín

800 g cukru

1 stonku mäty (asi 8 až 10 lístkov)

1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy

Postup:

Maliny, ktoré sme si dôkladne umyli dáme do hrnca, v ktorom budeme variť džem. Následne ich poriadne rozmixujeme ponorným mixérom. Všetku rozmixovanú zmes potom zasypeme pripraveným cukrom a necháme postáť niekoľko hodín, zatiaľ čo maliny pustia šťavu. Následne pridáme citrónovú šťavu a lístky mäty a všetko premiešame. Privedieme zmes do varu a miešame asi 7 minút, pokiaľ sa nám neodparí prebytočná voda. Vtedy by mal byť džem dostatočne hustý. Ak si však nie ste istí, odoberte malou lyžičkou trochu zmesi a dajte ju na tanierik. Po vychladnutí by mal mať džem na tanieriku požadovanú hustotu. Po uvarení vyberieme lístky mäty a džem dáme do pripravených pohárov. Zavrieme ich a otočíme hore dnom, dáme na tmavé miesto a necháme do ďalšieho dňa stáť.

Malinový džem s vodkou

pexels.com

Budeme potrebovať:

1 kg malín

1 kg cukru

3 polievkové lyžice vodky

Postup:

Maliny najprv umyjeme a následne ich dáme do hrnca, kde ich zasypeme všetkým cukrom. Premiešame a necháme stáť do ďalšieho dňa. Ideálne každé 2 hodiny premiešame, aby sa cukor rozpustil. Následne zmes začneme variť. Po privedení do varu nám stačí miešať asi 4 minúty, potom môžeme odstaviť zo sporáka. Pridáme alkohol, premiešame a môžeme nalievať do pripravených sklenených pohárov.

Jana, takprosto.cc

Chutil ti tento recept?

komentárov

x