Makovo-jablková štrúdľa bez kysnutia

Loading...
(5 / 5)

Ešte aj dnes niekto pripravuje domácu štrúdľu tak, že cesto naťahuje na stôl tak, aby bolo tenké tak, že sa ani nepretrhne. Nie je to teda výsada len našich starých mám, táto práca je skutočne obdivuhodná. V dnešnom recepte si však prácu trochu uľahčíme a štrúdľu si pripravíme z cesta, ktoré nemusí ani kysnúť. Do plnky navyše môžete pridať napríklad aj višne alebo iné ovocie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by janka❤chovana (@jana_chovana)

Na makovo-jablkovú štrúdľu budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 500 gramov hladkej múky extra špeciál
  • 250 ml vody
  • 100 ml oleja
  • štipka soli
  • 1 PL octu

Na plnku:

  • 150 g mletého maku
  • 1 dcl mlieka
  • 2 jablká
  • 100 gramov cukru
  • 1 vanilkový cukor

vajce na potretie

trochu masla

Makovo-jablkovú štrúdľu si pripravíme nasledovne:

  • Všetky suroviny na cesto si zmiešame a rukami vypracujeme cesto. Necháme ho miesiť v kuchynskom robote, prípadne ho môžeme miesiť aj rukami. Následne ho potrieme troškou oleja a môžeme dať pod teplý hrniec alebo na teplé miesto prekryté sáčkom alebo potravinárskou fóliou. Necháme ho postáť asi hodinu.
  • Následne ho na pomúčenej doske vypracujeme a vyvaľkáme. Ak sa nám dá, môžeme ho natiahnuť aj rukami. Cesto má byť čo najtenšie, no nesmie sa nám potrhať. Na cesto následne navrstvíme plnku.
  • Tú si pripravíme tak, že do mlieka za stáleho miešania pridáme cukor a vanilku. Povaríme, odstavíme a pridáme mak. Premiešame a necháme vychladnúť. Do vychladnutej plnky pridáme ešte nastrúhané jablká. Hotovú štrúdľu zrolujeme a dáme na plech. Potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Teplota rúry pri vkladaní štrúdle je 180 stupňov, pečieme ju asi 30-40 minút, počas pečenia kontrolujeme. Hneď po upečení ju potrieme maslom a poprášime cukrom. Dobrú chuť.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x