Kvôli spánku sú ľudia ochotní obetovať aj raňajky, ktoré sú štartom každého dňa. Pre tých, ktorí si radi privstanú a vychutnajú si raňajky v pokoji a bez stresu sme si pripravili sériu receptov na raňajkové lievance. Tieto lievance obsahujú všetko, čo by ste ráno mali skonzumovať, aby bol váš deň čo najproduktívnejší. Raňajky sú začiatok dňa a preto ich naozaj netreba podceňovať. Pravidelné raňajky vám dokonca môžu pomôcť zhodiť kilá navyše. A čo je plus, lievance môžete mať aj na obed či večeru.
Budeme potrebovať:
- 0,5 l bieleho jogurtu
- 1 vajíčko
- 1-1,5 lyžičky cukru
- štipku soli
- 0,5 lyžičky sódy
- 350 g múky
Postup:
- Jogurt si nalejte do hlbokej misky a pridajte k nemu soľ, cukor, vajíčko a všetko poriadne premiešajte. Pridajte sódu, múku a opäť poriadne premiešajte. Teraz nechajte cesto postáť, ale viac už cesto nepremiešavajte. Okrem jogurtu môžete použiť aj jogurtový nápoj, napríklad jahodový alebo čistý biely.
- Na panvicu nalejte kúsok slnečnicového oleja, nechajte ho zahriať a môžete jednotlivé lievance vyprážať. Podávajte ich s nakrájaným ovocím a džemom.
Lievance s kyslou smotanou a jogurtom
Budeme potrebovať:
- 150 g kyslej smotany s obsahom tuku 15-22%
- 100 ml jogurtu
- pol lyžičky sódy
- 2-3 lyžičky cukru
- pol lyžičky soli
- 150 g múky
Postup:
- Zmiešajte jogurt spolu s kyslou smotanou, sódou a nechajte postáť približne 5-10 minút. Následne pridajte cukor a soľ a poriadne zmes premiešajte. Nakoniec pridajte preosiatu múku a znova zmes premiešajte.
- Lievance môžete teraz vyprážať na panvici pomaly z oboch strán.
Budeme potrebovať:
- 2 vajíčka
- 2 veľké banány
- 2 PL ovsených vločiek
- škoricu
- muškátový oriešok
- 1 lyžicu kokosového oleja
Postup:
- Banány rozdrvte vidličkou a pridajte všetky potrebné prísady. Po pridaní ingrediencií cesto poriadne premiešajte a následne na panvici s kokosovým olejom môžete lievance vyprážať.
Jablkové lievance s droždím
Budeme potrebovať:
- 500 ml mlieka
- 500 g múky
- 3 lyžice suchého droždia
- 2 vajíčka
- 2 lyžice cukru
- 10 g vanilkového cukru
- pol lyžičky soli
- 2 jablká
Postup:
- Do teplého mlieka pridajte droždie a múku. Premiešajte a nechajte postáť cca 30 minút. Po 30 minútach pridajte vajíčka, cukor, vanilkový cukor a soľ. Opäť premiešajte a nechajte postáť ďalších 30 minút.
- Počas doby čakania môžete pripraviť jablká. Cez strúhadlo ich nastrúhajte a pridajte do cesta. Tentoraz nechajte odstáť už len 20 minút a môžete pražiť.
Budeme potrebovať:
- 1 vajíčko
- 200 g múky
- 150 ml bieleho jogurtu
- 1 lyžička sódy
- 2-3 lyžičky cukru
- 150 ml mlieka
- štipku soli
Postup:
- Preosiatu múku zmiešajte so soľou, cukrom a sódou. K pripravenej suchej zmesi pridajte vajcia, jogurt a mlieko. Všetko dôkladne premiešajte a následne môžete lievance vyprážať.
Budeme potrebovať:
- 300 ml mlieka
- 450 g múky
- 1 lyžičku sódy
- 1 citrón
- 5-6 lyžičiek cukru
Postup:
- Do hlbokej misky pridajte mlieko spolu so sódou a poriadne premiešajte. Po piatich minútach pridajte citrónovú šťavu spolu s kôrou z citróna. Premiešajte a pridajte cukor.
- Do takto pripravenej zmesi pridajte preosiatu múku. Cesto je hotové a tak môžete vyprážať.
Budeme potrebovať:
- 1 mrkvu
- 150 ml lieka
- 250 g ovsených vločiek
- 1 vajíčko
- štipku sódy
Postup:
- Mlieko zmiešajte s vajíčkom a nastrúhanou mrkvou. Do zmesi pridajte ovsené vločky a poriadne premiešajte. Cesto je pripravené po 20 minútach, keď vločky napučia. Najlepšie bude ak na praženie použijete maslo namiesto oleja.
Budeme potrebovať:
- 1,5 pohára ovsenej múky
- 2 jogurty
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 vajíčko
- 1 pohár múky
- 2 lyžice slnečnicového oleja
Postup:
- Vločky rozmixujte na jemný prášok, vznikne tak ovsená múka. Ovsenú múku zmiešajte s jogurtom a nechajte postáť približne 15 minút.
- Po 15-tich minútach pridajte cukor, olej a vajcia. Nakoniec pridajte múku s práškom do pečiva. Všetko dôkladne premiešajte a môžete pražiť.
Budeme potrebovať:
- 100 g krupice
- 400 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 1 lyžicu cukru
- pol lyžičky vanilkového cukru
- 20 g masla
- štipku soli
- 1 lyžičku sódy
Postup:
- Dajte hrniec nad mierny oheň a varte zmes mlieka a krupice. Po chvíli varenia pridajte všetky zvyšné ingrediencie okrem vajíčka. Zmes premiešajte a nechajte variť kým kaša nezhustne.
- Kašu následne pomaly ochladzujte a pridajte nakoniec vajíčko. Cesto je hotové.
- S rukami, ktoré si namočíte do vody teraz vytvárajte malé lievance, ktoré pražte na panvici kým nebudú mať zlato-hnedú farbu.
Tvarohové palacinky s jahodami
Prejsť na recept
Palacinky na slano
Prejsť na recept
Najlepšie cesto na dolky
Prejsť na recept
Plnené palacinky naslano
Prejsť na recept
Tvarohové palacinky bez múky
Prejsť na recept
sovkusom.ru