Najlepšie cesto na dolky

(5 / 5)

Milujú aj vaše deti dobré domáce dolky? Ani sa im nečudujeme! Podobajú sa na palacinky, no sú menšie a cesto je trochu iné. Vhod padnú aj na obed, no skvelé sú aj na večeru. Stačí ich potrieť domácim džemom a posypať práškovým cukrom. Potešte celú svoju rodinu takouto sladkou dobrotou. Aby boli vláčnejšie, do cesta vždy pridávame aj kyslú smotanu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martin Marek (@mato_marek) on

Na domáce dolky budeme potrebovať:

  • 6 dcl mlieka
  • 2 PL práškového cukru
  • 1/2 balenia droždia
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • 200 gramov hladkej múky
  • 200 gramov polohrubej múky
  • 2 PL oleja
  • 3 PL kyslej smotany

Dolky pripravíme nasledovne:

  • Cesto si pripravíme nasledovne. Mlieko si ohrejeme na teplotu, aby nebolo úplne horúce. Polovicu mlieka si zmiešame s práškovým cukrom, múkou, smotanou, droždím, vajíčkami a štipkou soli.
  • Premiešame a necháme postáť asi 20 minút. Potom prilejeme druhú polovicu mlieka, premiešame a vláčne cesto smažíme. Buď priamo na panvici, ktorá je určená na dolky, alebo sa snažíme vytvoriť menšie krúžky, ktoré osmažíme z každej strany. Potom už len pospájame pomocou domáceho džemu, posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x