Kysnuté cesto medzi základ u každej domácej gazdinky. U nás to tiež nie je inak a počas rokov sme si doma obľúbili hlavne tento veniec. Najradšej ho máme na Veľkú noc k šunke a zelenine. Pri všedných dňoch si ho vychutnávame na raňajky so smotanou.
Na cesto:
2,5 dl mlieka
0,5 KL cukru
5 dkg droždia
1 vajce
6 dkg masla
25 dkg polohrubej múky
25 dkg hladkej múky
1 KL soli
Na plnku:
6 dkg masla
5 PL korenia a byliniek (kôpor, bazalka, rozmarín, tymián)
Na potretie:
1 vajce
1 dl kyslej smotany
Ingrediencie na cesto vložíme do domácej pekárničky a necháme nakysnúť.
Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, natrieme maslom a posypeme korením a bylinkami. Následne cesto zrolujeme do valčeka.
Z valčeka vytvarujeme veniec, ktorý položíme na vymastený plech.
Na vonkajšej časti venčeka urobíme zárezy nožom, približne na jeden prst od seba. Takto pripravené cesto necháme na plechu odpočívať 20 minút.
Venček potrieme vajíčkom vymiešaným so smotanou a pečieme na 180°C približne 40 minút. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Bianka), nosalty.hu