Medzi letnú zeleninku nepochybne patrí aj chutný karfiol, preto je priam nevyhnutné, aby ste si nejaký dobrý receptík ukuchtili aj u vás doma. Napríklad taký zapečený karfiol so syrom chutí dokonale. Pripraviť ho je veľmi jednoduché a v kuchyni nepotrebujete byť vôbec ktovieako zruční.
1 karfiol
2 vajcia
½ ČL oregana
2 strúčiky cesnaku
soľ a korenie podľa chuti
500 g mozzarelly, alebo tvrdého syra
petržlenovú vňať podľa chuti
Celú hlavičku karfiolu si nastrúhajte na hrubšom strúhadle, pridajte vajce, oregano, korenie, soľ a pretlačte cesnak. Na tom istom strúhadle si nastrúhajte aj mozzarellu a nabok odložte približne 100 g, ktoré nastrúhate ma záver navrch. Všetko dobre zamiešajte.
Zmes vylejte do zapekacej misky, ktorú predtým môžete ale nemusíte vymastiť maslom, prípadne olejom. Karfiol pečte pri teplote 170 stupňov asi 25-30 minút. Po upečení vyberte misku, posypte ju zostávajúcim syrom a dajte ešte na 5 minút zapiecť, aby sa syr navrchu roztopil.
Zapekaný karfiolový kastról podávajte s čerstvými bylinkami, alebo zeleninou. Prajeme dobrú chuť!
Podoben si môžete pripraviť aj karfiolové cesto. Tu je skvelý recept:
1 stredný karfiol
štipka soli
1/2 lyžičky sušenej bazalky
1/2 lyžičky oregana
1/2 lyžičky sušeného cesnaku
štipka korenia
1/4 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
1/4 hrnčeku mozzarelly
1 vajíčko (prípadne aj dve)
Najskôr si zapneme rúru na vysokú teplotu 230 stupňov Celzia. Karfiol umyjeme, osušíme a porozdeľujeme na jednotlivé hlavičky. Hlavičky dáme do mixéru a pomixujeme nadrobno. Vo výsledku by sme mali mať cca 2 až 3 hrnčeky karfiolu.
Rozmixovaný karfiol dáme cca na 4 minúty do mikrovlnnej rúry, aby nám zmäkol. Keďže mám toto odskúšané, lepšie je karfiol vopred uvariť na pare, nechať vychladnúť a vyschnúť a až potom mixovať. Tento krok je teda na vás, oba spôsoby sú fajn.
Ak je karfiol stále mokrý, musíme ho osušiť papierovými vreckovkami, ktoré nasajú všetku prebytočnú vodu.
Hmota by mala byť suchá a sypká ako cesto. Do misky ku karfiolu pridáme postupne parmezán, mozzarellu a dochutíme soľou a korením. Pridáme aj všetky sušené bylinky. Do cesta primiešame aj jedno alebo dve vajíčka.
Plech si vystelieme papierom na pečenie a naň vytvarujeme okrúhle cesto. Cesto by malo byť rovnomerné. Plech vložíme do rúry a pizzu pečieme 8-11 minút na najvyššej teplote.
Na pizzu následne poukladajte všetko, čo máte radi. Paradajkovú omáčku, šunku, syr, kukuricu, olivy, špenát, vajíčko… Čokoľvek. Pizzu vložíme ešte na pár minút (5-7) do rúry, aby sa dobre zapiekla. Pokrájame na trojuholníky a môžeme sa do nej veselo pustiť. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru, theluckypennyblog.com