Fantastický a chutný jahodový sirup si môžete pripraviť aj doma. Potrebovať na to budete len pár surovín. Nezabudnite, vynikajúci je aj malinový alebo čučoriedkový či černicový.
- 3 kg jahôd
- 5 dcl vody
- 1,5 kg cukru
- kyselina citrónová podľa chuti
Postup:
- Jahody si očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Dáme ich do misy a zasypeme cukrom. Takto ich necháme postáť do ďalšieho dňa. Následne ich prepasírujeme a prelejeme ešte cez gázu alebo bavlnenú utierku. Tekutinu dáme do hrnca aj s vodou a kyselinou citrónovou a prehrejeme. Nemusí vrieť, stačí, keď bude sirup horúci. Potom už len naplníme fľaše a uložíme zem pod deku
- Z prepasírovanej zmesi môžete urobiť napríklad sorbet. Stačí ju ešte rozmixovať, prípadne spojiť s cukrom a smotanou na šľahanie a urobiť si domácu zmrzlinu. Kto chce, k jahodám môže deň vopred pridať aj čerstvú a voňavú mätu.
Lucia M.