Kto by nemiloval domáce výrobky? O to skôr, keď sú to veci, ktoré si doma nepripravujeme bežne. Medzi takéto potraviny patrí aj kvalitný domáci jogurt, ktorý nie je po tvorený tekutý, neleje sa z neho voda a nie je zrazený. Naozaj dobrý krémový a hustý jogurt je zázrakom prírody. Máte doma mlieko? Šup ho vyskúšať.
1 liter plnotučného mlieka
1 biely jogurt (môže byť aj smotanový)
Mlieko si dajte uvariť, ale len toľko, aby sa na povrchu urobila pena. Aby ste mali istotu, merajte teplotu v hrnci pomocou teplomera. Mlieko odstavte keď dosiahne teplotu okolo 80 stupňov.
Počas varenia mlieko miešajte, no pozor, nie vareškou z dreva. Aj takýto malý trik vám dopomôže k lepšiemu a kvalitnejšie pripravenému domácemu jogurtu.
Mlieko nechajte chladiť a občas premiešajte, aby sa na povrchu nespravila koža. Keď je mlieko teplé odoberte do misky približne 2 naberačky a dobre ich premiešajte s bielym jogurtom. Biely jogurt, ktorý použijete môže byť skutočne akýkoľvek. Smotanový, nízkotučný, ale najlepší je aj tak klasický obyčajný jogurt. Zmes v miske premiešajte dôkladne a potom vylejte do chladiaceho sa mlieka.
Rúru si predhrejte na 50 stupňov. Mlieko s jogurtovou zmesou v hrnci dobre premiešajte. Ešte kým je teplé ho začnite plniť do sklených pohárikov, ktoré môžete ihneď uzavrieť. Vložte poháriky do väčšieho hrnca, alebo na plech s vyššími okrajmi a vložte do vyhriatej rúry. Rúru potom hneď vypnite a opäť ju zapnite na takú istú teplotu približne po hodine. Mlieko nechajte v rúre aspoň 5-8 hodín a počas tohto procesu rúru neotvárajte, aby vám teplo zbytočne neunikalo.
Po 5-8 hodinách vyberte hrniec s pohárikmi a pripravený máte plnohodnotný domáci jogurt. Ak chcete jogurt dochutiť, pridajte si doň džem, roztopenú čokoládu, alebo si uvarte tekutý karamel.
Vynikajúco chutí aj s čerstvým ovocím. Takýto domáci jogurt môžete pokojne používať aj pri príprave smotanovej torty. Ak si chcete pripraviť jogurty ochutené už vopred, skôr ako nalejete do pohárov teplé mlieko, na dno dajte pár lyžičiek džemu alebo iného dochucovadla. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), thefrugalgirl.com