Okrem dažďa a farebných listov padajúcich zo stromov nie je nič typickejšie pre jeseň ako hrušky a jablká. Ak máte doma prvé zo spomenutých druhov ovocia, pripravte si aspoň dve kilá a navarte ten najlepší hruškový džem široko ďaleko. Že je to netypické? Možno. Ale mimoriadne chutné!
2kg hrušiek
1,5kg kryštálového cukru
2 štipky muškátového orieška
½ šťavy z citróna
1 balíček vanilkového cukru
Hrušky očistite a odstráňte jadro. Ak nechcete, šupku dole dávať nemusíte, dobre sa rozvarí a je veľmi zdravá pretože obsahuje množstvo pektínov. Pokrájajte ich na menšie kocky a pridajte citrónovú šťavu, cukor a muškátový oriešok. Začnite pomaly variť a miešajte s pretláčadlom na zemiaky, aby sa skôr uvoľnila šťava a hrušky sa rýchlejšie rozvarili. Po privedení do varu povarte ešte aspoň 40 minút, aby džem zhustol.
Odstráňte džem z tepla a rozmixujte ho ponorným mixérom, pridajte vanilkový cukor. Opäť vráťte hrniec na oheň a povarte ešte niekoľko minút. Potom džem rozlejte do sterilizovaných pohárov a dober zatvorte. Otočte hore dnom a nechajte zabalené v deke chladnúť do druhého dňa.
zdroj: babskeveci.sk (M)