Ak ste niekedy boli na dovolenke v Grécku, určite viete, aké dokonalé pečivo tento národ má. Medzi jeden z najchutnejších druhov je grécky chlieb, ktorý vyzerá ako slimák a je plnený feta syrom. Pripraviť si ho v našich končinách je oveľa jednoduchšie, než by sa mohlo zdať.
Na cesto
500g hladkej múky
½ kocky čerstvého droždia
½ ČL soli
štipka cukru
1 PL olivového oleja
vlažnú vodu podľa potreby
Na plnku
200g feta syra
3 PL olivového oleja
1 ČL oregana
1 žĺtok na potretie
3-4 ČL sezamových semiačok
Všetky ingrediencie určené na cesto zmiešajte a vymieste kysnuté cesto. Nechajte ho v miske, prikryte ho utierkou a na teplom mieste nechajte podkysnúť približne 45 minút.
Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkajte do tvaru kruhu a po celej jeho ploche rozdrobte feta syr. Pridajte korenie, alebo bylinky, čo máte radi. Potom cesto zmotajte do valčeka a obtočte okolo vlastnej osi, aby dostalo tvar slimáka, alebo zatočeného hada.
Nechajte slimáky ešte pol hodinu podkysnúť, aby boli po upečení krásne nadýchané. Medzitým si rozšľahajte žĺtok a nachystajte sezam. Žĺtkom potrite cesto na povrchu a posypte sezamovými semiačkami. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 35 minút. Podávajte ešte teplé. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)