Fazuľovo-cuketové placky

(5 / 5)

Rýchly obed alebo ľahká večera, ktorú si pripravíte jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií. Lahodné fazuľovo-cuketové placky v sebe ukrývajú množstvo vlákniny, dôležité bielkoviny a keďže fazuľa patrí do skupiny komplexných sacharidov, dokáže vás zasýtiť na veľmi dlhú dobu. Doprajte si chutné jedlo bez výčitiek a pripravte si ho podľa tohto receptu.

Fantastické jemné placky, ktoré sú lahodne chrumkavé na povrchu sú plné zdravých surovín.

Budeme potrebovať:

1 cuketa

2 konzervy fazule (fazuľa v slanom náleve) alebo 2 poháre fazule

2 strúčiky cesnaku

2 vajcia

1 mrkva

1 červená cibuľa

5 až 8 lyžíc strúhanky (dodatočne strúhanka na obalenie)

5 polievkových lyžíc strúhaného syra

2 polievkové lyžice parmezánu (nemusí byť)

trochu čerstvej zelenej cibuľky alebo póru (nemusí byť)

1 kávová lyžička mletého koriandra

1/4 kávovej lyžičky mletého muškátového orieška

1/2 kávovej lyžičky kurkumy

olivový olej

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Nastrúhame si umytú cuketu spolu so šupkou na jemno. Následne ju trochu posolíme a necháme ju v mise asi na 10 až 15 minút postáť, aby pustila prebytočnú šťavu. Pripravíme si veľkú misu, v ktorej budeme všetky ingrediencie premiešavať. Fazuľu v konzerve zbavíme nálevu (môžeme ju aj rýchlo premyť vodou a potom ju mixérom rozmixujeme na jemnú hutnú hmotu. Môžete využiť aj sušenú fazuľu (v tomto recepte veľká biela), ktorú necháte cez noc namočenú vo vode. Ráno z nej vodu zlejeme, napustíme novú a necháme ju variť, až pokiaľ nezmäkne. Ak ju trochu rozvaríte, nič sa nedeje. Potom fazuľu scedíme a rozmixujeme. Takáto fazuľa je podľa mojich skúseností lahodnejšia. Využijete akúkoľvek odrodu fazule, pretože placky chutia vždy rovnako skvele. Rozmixovanú fazuľu dáme do misy k mrkve. Cibuľu si očistíme a nakrájame na čo úplne najmenšie kúsky. Rovnako na drobno nakrájame aj pór alebo zelenú cibuľku. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a následne strúhanú cuketu, ktorú sme zbavili prebytočnej tekutiny. Môžeme ju vyžmýkať rukami, cez sito alebo pomocou gázy či utierky. Všetky tieto suroviny následne dôkladne rozmiešame na hutnú hmotu.

Jana

Následne pridáme 2 vajcia (ak sú veľké, stačí aj jedno), strúhaný syr podľa chuti (napríklad eidam) a trochu parmezánu. Pridáme soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, mletý koriander a kurkumu a všetko znovu dôkladne premiešame, aby sme získali zmes na placky. Potom pridáme asi 5 lyžíc strúhanky a miešame.

Jana

Možno budete strúhanky potrebovať viac. Záleží to od vodnatosti cukety či druhu fazule. Mali by sme získať hustú lepivú zmes, z ktorej potom rukami tvarujeme guličky a obaľujeme ich v strúhanke, kde ich mierne roztlačíme na placky. Smažíme na rozpálenom olivovom oleji z jednej aj druhej strany do hneda. Placky otáčame opatrne, pretože sú o niečo jemnejšie ako mäsové či zemiakové.

Jana

Podávame napríklad s dusenou zeleninou alebo zemiakmi. K plackám sa skvele hodí diétny dresing z bieleho jogurtu, do ktorého stačí pridať trošku soli, štipku čierneho korenia a petržlenovú vňať. Prajeme vám dobrú chuť!

 Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x