Neviete, čo dobré uvariť na obed? Vyskúšajte dukátové buchtičky, ktoré ste určite dlho nemali. Mnohí si ich pamätajú najmä zo školskej jedálne, kedy doslova plávali v riedkom pudingu. Napriek tomu ich majú deti veľmi radi. Navyše, keď ich pripravíte doma, môžu byť doslova luxusné. Pridajte napríklad čučoriedky, granko a na svete je veľká dobrota.
Toto cesto môžete použiť aj na klasické pečené buchty s lekvárom. Odporúčame len zdvojnásobiť dávku použitých surovín. Droždie postačí aj jedno.
- 4 hrnčeky hladkej múky
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1 hrnček mlieka
- 1 droždie
- 100 gramov masla
- 1 vajce
- štipka soli
- vanilkový puding uvarený podľa návodu
Postup:
- V miske si zmiešame trochu cukru, vlažného mlieka a droždie. Vytvoríme kvások, ktorý necháme asi 20 minút postáť. K múke pridáme vajíčko, trošku soli, roztopené maslo, zvyšok mlieka a cukru a nakoniec kvások.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť. Cesto následne vyvaľkáme, rozdelíme na asi 15 menších častí a pokrájame na menšie buchtičky, ktoré naukladáme vedľa seba na olejom vymastený plech.
- Opäť necháme kysnúť asi 20 minút. Medzi buchtičkami by nemala byť žiadna medzera. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Buchtyčky porozoberáme a zalejeme ich uvareným vanilkovým pudingom, prípadne Zlatým klasom.
- Pospypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Kto chce, dozdobí ovocím alebo grankom. Dobrú chuť.
Lucia M.