Podplamenník alebo poplamúch je tradičné jarmočné jedlo, ktoré bude čoskoro rozvoniavať aj na všetkých vianočných trhoch. Máte radi podplamenník? Upečte ho v rúre. Za tip ďakujeme pani Márii.
Na prípravu budeme potrebovať:
Na cesto
- 500 gramov hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 vajíčko
- 3 PL oleja
- 200 ml mlieka
- 1 ČL cukru
- 1/2 kocky droždia (alebo 1 balíček sušené)
Na vrch
- 2 uvarené zemiaky
- 250 ml pochúťkovej smotany
- 150 ml smotany 33 %
- 3 menšie cibule
- asi 125 gramov klobásy
- trochu masla
- bylinky a koreniny
Postup:
- Vo vlažnom mlieku s cukrom si rozmiešame droždie a pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, vajce, olej a kvások. Zamiesime cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
- Pripravíme si uvarené zemiaky, cibuľu a klobásu nakrájame na kolieska. Smotany zmiešame. Nakysnuté cesto si premiesime, plech vymažeme masťou a cesto naň roztiahneme rukami pomastenými, aby sa nám lepšie pracovalo.
- Na cesto natrieme smotany, pridáme bylinky a koreniny, zemiaky postrúhame a uložíme aj kolieska cibule a klobásy. Na vrch postrúhame trochu masla. Pečieme pri teplote 220 stupňov (prípadne 200) asi 20-25 minút. Dobrú chuť.