Sezóna príprav na zimu je na svojom začiatku a ak chcete využiť čo najčerstvejšie plody z vašej záhradky, rýchlo by ste mali chystať zaváracie poháre. Dnes vám ponúkame recept na domácu čalamádu, ktorá chutí naozaj ako tá babičkina.
2 kg bielej kapusty
300 g uhorky
6 ks červenej papriky
4 mrkvy
200 g zelenej papriky
2 stredne veľké cibule
1 ČL horčicových semiačok
1 ČL koriandra
1 ČL korenia štyroch farieb (alebo obyčajného čierneho)
6 dl octu
4 šálky kryštálového cukru
4 ČL soli
Všetku zeleninu si dôkladne umyte, očistite od končekov, či nedostatkov. Všetko narežte na pásiky, okrem uhorky, tú môžete narezať na tenké kolieska. Zeleninovú zmes v mise zamiešajte a posypte soľou, pridajte korenie a nechajte odstáť približne hodinu, aby sa pustila šťava.
Potom zeleninu naukladajte do pohárov približne do ¾. Ocot a kryštálový cukor si len mierne ohrejte a pridajte k zmesi horčičné semiačka a koriander. Zalejte zmesou poháre a dober uzatvorte. Potom ich dajte do rúry vyhriatej na 90 stupňov a zavárajte približne 30 minút. Po vybratí z rúry poháre otočte hore dnom a prikryte dekou. Na druhý deň môžete poháre ukladať do regálov. Prajeme dobrú chuť!
(M), nosalty.hu