Cuketové pyré na 3 spôsoby

Loading...
(2 / 5)

Cuketové pyré je skvelý spôsob, ako potešiť chuťové poháriky, a to aj v prípade, že držíte diétu. Táto nízkokalorická a najmä nesmierne zdravá zmes plná vitamínov a chutných ingrediencií sa hodí takmer ku všetkému. Cuketové pyré môžete podávať namiesto dresingov, k zeleninovým šalátom ale i k mäsu, môžete ho pridať do omáčok a najlepšie chutí na chrumkavej hrianke alebo čerstvom pečive. Jeho chuť si ihneď zamilujete a vo forme zaváranín vám vydrží aj cez zimu. Pravdaže, ak ho kvôli jeho lahodnej chuti nestihnete zjesť skôr.

sovkusom.ru

Mnohí milujú cuketu, no málokto si ju pripravuje aj vo forme pyré. Vďaka nasledujúcim receptom si ho môžete pripraviť i vy, a to hneď na tri spôsoby. Čerstvej zeleniny je dostatok, necháte sa zlákať na túto fantasticky jemnú a voňavú pochúťku?

sovkusom.ru

Ak si cuketu pestujete doma alebo máte možnosť výberu i mladších plodov, pre tieto recepty budú vhodnejšie mladé nie celkom dozreté cukety. Tie nemajú toľko semien, ktoré by inak bolo nutné vyberať.

Sterilizované cuketové pyré

sovkusom.ru

1 kg mladej cukety

300 g mrkvy

300 g cibule

300 g paradajok

50 g kôpru a petržlenovej vňate

0,5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej

100 ml rastlinného oleja

1 čajová lyžička paradajkového pretlaku

2 čajové lyžičky soli

0,5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

Najprv je potrebné pripraviť cuketu tak, aby pustila šťavu. Nakrájame ju na kocky, približne 2 cm a osolíme ju. Potom cuketu premiešame a necháme stáť aspoň 15 minút. Keď cuketa pustí šťavu, poriadne ju čo najviac vyžmýkame.

Paradajky zbavíme šupky a nakrájame ich na drobné kúsky, rovnako ako mrkvu. Cibuľu tiež nakrájame na jemno. Následne si na panvicu dáme malé množstvo oleja a chvíľu orestujeme cibuľu s mrkvou, neskôr pridáme cuketu a paradajky.

Všetku zeleninu, ktorú sme pražili na panvici dáme do mixéra a do hladka vymyxujeme. Pridáme paradajkový pretlak, premiešame a varíme na miernom plameni približne 30 až 40 minút, aby sa odparila voda a zmes ostala hustejšia.

Na záver pridáme korenie, soľ, najemno nasekanú petržlenovú vňať a kôpor a kyselinu citrónovú a varíme ešte 5 minút. Takto pripravené pyré vylejeme do pripravených zaváraninových pohárov.

Cuketové pyré s majonézou

sovkusom.ru

Takto pripravené pyré z cukety je vhodné na rýchlu konzumáciu po otvorení zaváraninového pohára.

Budeme potrebovať:

3 kg cukety

500 g cibule

250 g paradajkového pretlaku

150 g rastlinného oleja

250 g majonézy

0,5 pohára cukru

2 bobkové listy

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Najprv si nakrájame cuketu a cibuľu na malé kúsky. Pripravíme si hrniec do ktorého pridáme olej a rýchlo opražíme cuketu na cibuli. Následne stiahneme plameň na mierny stupeň a pridáme paradajkový pretlak i majonézu a všetko dobre premiešame. Celú zmes dusíme približne 70 minút, nesmieme zabudnúť občas premiešať.

Po uplynutí tohto času pridáme soľ, čierne korenie, bobkový list a cukor a znovu zmes premiešame. Následne varíme ešte 15 minút, hrniec prikryjeme pokrievkou.

Z hotového pyré vyberieme bobkové listy a môžeme nalievať do sklenených pohárov.

Pečené cuketové pyré

sovkusom.ru

Budeme potrebovať:

2,5 kg cukety

3 cibule

4 mrkvy

2 červené papriky

4 paradajky

3 polievkové lyžice slnečnicového oleja

4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

1 polievková lyžica cukru

soľ a korenie podľa chuti

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Pripravíme si hlboký pekáč alebo zapekaciu misu, v ktorej budeme piecť pyré. Na jej dno si naukladáme nakrájanú cibuľu a mrkvu. Cuketu si nakrájame na malé kúsky a pridáme ju na cibuľu a mrkvu, následne pokvapkáme malým množstvom oleja. Potom si pripravíme paradajky a papriky, ktoré necháme v celku. Z papriky odstránime stred so semenami a z paradajky tiež vyrežeme tvrdú stredovú časť. Takto pripravené suroviny vložíme na plech.

Pripravenú zeleninu pečieme v rúre približne 30 až 35 minút pri teplote 180 až 190 stupňov. Po pol hodine vyberieme papriky a paradajky, zvyšnú zeleninu poriadne premiešame a papriky a paradajky vložíme späť tak, aby sa prepiekli i z druhej strany. Znova pečieme pri rovnakej teplote ďalšiu pol hodinu. Po upečení pootvoríme rúru a necháme pyré pomaličky chladnúť asi 20 minút.

Na záver si pripravíme hlbokú panvicu, do ktorej si umiestnime upečenú zeleninu (dierkovanou naberačkou, aby sme nepridávali nadbytočnú šťavu – tú vylejeme do sklenených pohárov). Z papriky a paradajky odstránime šupku a pridáme k ostatným ingredienciám. Pridáme soľ, korenie, lisovaný cesnak, cukor a paradajkový pretlak a všetko varíme na miernom plameni približne 15 až 20 minút. Na záver zmes rozmixujeme na hladké pyré.

Pyré následne plníme do pohárov, uzavrieme viečkami, zabalíme do utierok a necháme pomaly vychladnúť.

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

x