Coleslaw šalát

Loading...
(4 / 5)

Určite takmer každý pozná jeden z najznámejších šalátov vôbec. Jemne strúhaný kapustový šalát je vždy zárukou spokojnosti vďaka jeho vyváženej a jemnej chuti. Chrumkavá kapusta a mrkva preliate klasickým dresingom tvoria fantastickú kombináciu, ktorú by mali mnohí z nás vďačne naservírovanú i každý deň. Aj keď je receptov na tento šalát mnoho a každý má malú obmenu, vždy chutí šalát skvele. My sme však vybrali ten najlepší recept, vďaka ktorému si môžete famózny zeleninový zážitok pripraviť kedykoľvek.

Najzásadnejším rozdielom medzi Colesaw šalátom a klasickými zeleninovými šalátmi, ktoré poznáme z našich končín je to, že šalát sa ideálne nekonzumuje ihneď po jeho príprave, ako to u zeleninových šalátov býva zvykom. Je omnoho lepší, ak ho necháte v chladničke trochu odstáť, aby sa všetky chute prepojili.

Budeme potrebovať:

  • 500 g bielej hlávkovej kapusty
  • 100 g mrkvy
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 1 až 2 polievkové lyžice majonézy (kyslú smotanu s majonézou môžete zameniť za diétnejšiu surovinu – miesto nich použite 3 až 4 polievkové lyžice bieleho jogurtu)
  • 40 g cukru
  • 10 ml octu
  • 15 ml citrónovej šťavy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Najprv si bielu kapustu aj mrkvu nastrúhame na tenšie ale dlhé rezance. Nastrúhame ich do jednej misy a rukami premiešame. Zeleninu by sme v tomto štádiu nemali soliť, aby nezmäkla pustením šťavy, pretože podstatou tohto skvelého šalátu je jeho povestná chrumkavosť.
  • Preto si soľ a iné dochucovadlá pripravíme spolu s dresingom. V menšej miske si zmiešame 2 lyžice kyslej smotany a 1 až 2 lyžice majonézy. Ak ale držíte diétu a nechcete si pridávať kalória naviac, pokojne tieto 2 zložky vymeňte za rovnaké množstvo bieleho jogurtu.
  • Majte však na pamäti, že smotana a majonéza dodajú šalátu tú správnu chuť. Potom k týmto zložkám pridáme ocot a citrónovú šťavu. Pridáme cukor, soľ a štipku čierneho korenia a všetko dobre rozmiešame.
  • Následne rozmiešaný dresing pridáme k zelenine a rýchlo premiešame. Necháme v mise, ktorú by sme mali uzavrieť a celý šalát odložíme do chladničky. necháme ho chvíľu odležať, aby sa chute prepojili.
  • Po pár hodinách v chladničke môžeme podávať k čomukoľvek od hydiny cez grilované mäso až po jedlá s pita chlebom či k akémukoľvek obedu.
  • Výborný je aj na večerné chrúmanie, kedy máte chuť na niečo chutné pod zub. Ak ste milovníkmi cibule, môžete vyskúšať i verziu šalátu s ňou. Stačí ku kapuste a mrkve pridať jednu menšiu cibuľu. Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x