Jedlá nemusia len chutiť fantasticky, ale môžu tak aj vyzerať. A presne to je prípad tohto receptu. Ak ste milovníci domácich fašírok, potom rozhodne vyskúšajte vaše polovičky potešiť aj vizuálnym prevedením romantickej večere. Láska predsa ide cez žalúdok.
1kg mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
200g čierneho chleba
200ml mlieka
1 cibuľu
300-400g mrkvy
10 vajec – ideálne menších
2-2 1/2 ČL soli
čierne korenie podľa chuti
olej
Mrkvu si očistite a postrúhajte na jemno na strúhadle. Chlieb si natrhajte a namočte ho na 10-15 minút do mlieka. Z rozmočeného chleba a mlieka vymiešajte hladkú zmes. Cibuľu si nakrájajte na drobno a spolu s mrkvou a mletým mäsom ju primiešajte do chleba. Všetko dôkladne zamiešajte, aby vám vznikla homogénna fašírková mäsová hmota. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. V miske si napokon vidličkou rozšľahajte 2 vajcia a prilejte ich k mäsovej zmesi, aby dobre držala pokope. Ostatné vajcia nechajte zatiaľ bokom.
Pekáč si namažte olejom. Mäso rozdeľte na 8 dielov a vytvarujte z nich niečo ako hrubšie placky. V strede spravte malú jamku a do nej rozbite surové vajíčko. Zľahka posoľte a okoreňte. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180-190 stupňov na 45 minút. Na posledných 5 minút môžete teplotu zvýšiť celkom na maximum, aby bolo mäsko zvrchu chrumkavé. Podávajte za horúca. Prajeme dobrú chuť!