Batatové placky

(5 / 5)

Pripravte si fantastické chrumkavé placky zo sladkých zemiakov. Špecifická chuť a vôňa si vás ihneď podmaní. Pripravíte ich veľmi rýchlo a jednoducho podľa nasledujúceho receptu.

Placky so smotanou či paradajkami, chrumkavé na povrchu a krásne voňavé.

Budeme potrebovať:

1 veľký batat (asi 300 g)

1/2 malej cibule

1 strúčik cesnaku

2 vajcia

3 plnšie lyžice hladkej múky

soľ a čierne korenie podľa chuti

1/2 kávovej lyžičky mletej červenej papriky

1/4 kávovej lyžičky mletého muškátového orieška

1/3 kávovej lyžičky kurkumy

olivový olej alebo maslo na vysmážanie

Postup:

Bataty si dôkladne umyjeme a vydrhneme alebo ich ošúpeme. Následne nastrúhame sladké zemiaky na strúhadle. Ideálne je použiť väčšie oká na strúhadle, aby boli zemiaky nastrúhané na hrubšie. Dáme si ich do misky. Potom si očistíme cibuľu, rozrežeme ju na polovicu a jednu časť si nakrájame úplne na jemno. Pokojne môžeme cibuľu aj nastrúhať na strúhadle. Pridáme ju k strúhaným zemiakom. Strúčik cesnaku očistíme a prelisujeme ho k zemiakom a cibuli. Pridáme čierne korenie, soľ, muškátový oriešok, kurkumu a mletú červenú papriku. Ak máte radi pálivejšie jedlá, pokojne pridajte trošku chilli. Všetko dobre premiešame a následne k zmesi pridáme dve vajcia. Všetko znovu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili a na záver pridávame múku. Pridávame ju po lyžiciach, pretože jej množstvo sa môže mierne líšiť v závislosti od veľkosti vajec. Vymiešame hustejšiu zmes. Ak máte doma zvyšok tvrdého syra alebo parmezánu, môžete trochu do zmesi pridať. Placky budú spolu lepšie držať a pridá im to na chuti.

Následne si pripravíme panvicu, ideálne s nepriľnavým povrchom. Rozpálime na nej trochu olivového oleja alebo masla. Pokojne však môžeme použiť aj rastlinný olej alebo masť. Keď je olej dobre rozpálený môžeme naň ukladať zmes. Odoberáme z nej polievkovou lyžicou, poriadne kopcovito ju naložíme a zmes dáme na panvicu. Chrbtom lyžice ju trochu roztlačíme a urobíme z nej plochú okrúhlu placku. Smažíme, pokiaľ nedrží pohromade a je upečená do zlatista, zaberie nám to asi 3 minúty na malom plameni. Potom placky otáčame a smažíme ešte z druhej strany.

Hotové placky môžeme naukladať na papierové obrúsky, ktoré pohltia prebytočný olej. Podávať môžeme napríklad z kyslou smotanou alebo bielym jogurtom, v ktorom rozmiešame trošku petržlenovej vňate či pažítky. Chutným variantom sú aj placky s cherry paradajkami, feta syrom alebo mozzarelou. Skúsiť však môžete aj hummus či avokádo, je to len na vás.

Ak chcete pripraviť nízkokalorickejšiu a zdravšiu verziu, môžete placky piecť v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 15 minút. Dno plechu s papierom na pečenie však natrite olivovým olejom.

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, kwestiasmaku.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x