Babičkina žemľovka s tvarohom

Loading...
(3.9 / 5)

Máte radi recepty od mamy či babičky? Jedlá, ktorých príprava sa traduje z generácie na generáciu? Jedným takým je i fantastická jablková žemľovka, ktorej príprava je jednoduchá a navyše v nej môžete zužitkovať pečivo, ktoré vám zvýšilo. Šťavnaté jablká, jemný tvaroh a voňavé pečivo s maslom je hotová fantázia. Čerešničkou na tejto „tradičnej torte“ je nadýchaný sneh, ktorý skvele dochutí celý chutný dezert. 

Janka

Pripravte si túto tradičnú žemľovku podľa nasledujúceho receptu a žiaden mlsný jazýček určite neoľutuje.

Budeme potrebovať:

  • 1 liter mlieka
  • 2 balenia sendvičov (alebo staršie biele pečivo, vianočka)
  • 6 žĺtkov
  • 4 balenia vanilkového cukru
  • 6 polievkových lyžíc cukru
  • 10 jabĺk
  • 500 g tvarohu (hrudkovitý)
  • 1 čajová lyžica škorice
  • 100 g masla
  • štipka soli
  • maslo/margarín/olej a strúhanka na vysypanie plechu

Na sneh

  • 6 bielkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli
  • šťava z polovice citróna

Postup:

  • Na začiatku si ošúpeme jablká, ktoré potom nastrúhame do misy. Pridáme k nim jeden vanilkový cukor, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru a tretinu kávovej lyžice škorice. Jablká s cukrom a škoricou premiešame.
  • V ďalšej mise si pripravíme tvaroh, ktorý zmiešame s 2 lyžicami kryštálového cukru a 1 balením vanilkového cukru. V tretej mise si prichystáme liter mlieka, ku ktorému prisypeme 2 balenia vanilkového cukru, 2 lyžice kryštálového cukru a štipku soli. Premiešame a následne pridáme 6 žĺtkov, ktoré v mlieku rozšľaháme.
  • Keď máme suroviny takto prichystané, pripravíme si stredne veľký hlboký plech, ktorý si vymastíme maslom, margarínom alebo olejom a vysypeme strúhankou. Pripravíme si krájané sendviče, ktoré môžeme pokojne vymeniť za (aj staršie) rožky, žemle alebo vianočku. Akékoľvek biele pečivo je vítané.
Janka
  • Spodnú vrstvu sendvičov namočíme len veľmi rýchlo z jednej strany, aby sa nám spodok žemľovky úplne nerozsypal. Celé dno plechu vyložíme vrstvou sendviča a vzniknuté medzery tiež vyplníme natrhanými kúskami pečiva.
  • Na sendvič následne rozotrieme polovicu strúhaných jabĺk. Na ne potom znova naukladáme vrstvu sendvičov, teraz ich pred ukladaním namočíme v mlieku rýchlo z oboch strán. Na sendviče rozotrieme všetok tvaroh, ktorý zakryjeme ďalšou vrstvou sendvičov v mlieku. Sendviče jemne rukami popritláčame.
  • Rozotrieme na nich zvyšok jablkovej masy a jablká potom prikryjeme poslednou vrstvou sendvičov. Znovu rukami jemne pritlačíme a nezabudneme v každej vrstve medzery medzi sendvičmi vyplniť menšími kúskami pečiva, aby sa nám žemľovka pri krájaní nerozpadávala. Na záver na sendviče vylejeme prípadné zvyšné mlieko a naukladáme tenučké plátky masla (asi 50 g), ktoré sa pri pečení roztopia, dodajú žemľovke skvelú chuť a vrchné sendviče sa fantasticky do chrumkava upečú.
Janka
  • Pripravenú žemľovku pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 40 minút bez zakrývania. Kým sa žemľovka pečie, pripravíme si sneh z bielkov. Do misy si dáme 6 bielkov a štipku soli a začneme mixérom šľahať. Keď sa nám vytvorí jemná pena, pridáme kryštálový cukor a šľaháme ďalej kým pena nezhustne.
  • Potom do nej pridáme práškový cukor a citrónovú šťavu a šľaháme, kým nemáme tuhý a nadýchaný sneh. Kým sa žemľovka pečie, môžeme počas 40 minút pečenia bielkovú penu ešte asi tri krát prešľahať (zakaždým asi na 3 minútky).
Janka
  • Keď je žemľovka upečená, môžeme ju potrieť roztopeným (nie prepraženým) maslom, ktoré jej dodá neodolateľnú chuť. Ihneď na to rozotrieme sneh z bielkov ale nie až po okraje, pretože pri pečení sa ešte rozleje. Necháme si asi centimeter od okraja priestor. Žemľovku so snehom potom pečieme ešte 10 minút pri 160 stupňoch. Po upečení ju necháme vychladnúť, pretože horúca sa zle krája.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x