Nasledujúci recept je výborný nápad, ako si spestriť raňajky. Táto španielska omeleta vás skvele zasýti je veľmi obľúbená aj vďaka svojej jednoduchosti a využitiu klasických surovín. Tortilla de patatas alebo tortilla española, ako sa originálne toto tradičné španielske jedlo nazýva, je lahodným spojením chutí zemiakov, cibule a vajíčok. Pokojne ju môžete konzumovať teplú ale aj studenú a stále si zachováva svoju skvelú chuť. Najčastejšie je podávaná ako raňajky, no obľúbite si ju aj ako chutné občerstvenie počas celého dňa. Ak teda odoláte a táto dobrota vám celý deň na tanieri vydrží.
Konkrétna zemiaková tortilla bola pripravovaná na panvici o priemere 18 centimetrov, čomu je prispôsobená aj daná gramáž jednotlivých surovín. Táto typická španielska špecialita sa však pripravuje v rôznych veľkostiach a hrúbkach, takže môžete využiť akúkoľvek panvicu. Aj keď príprava tohto jedla nepatrí k bleskovým receptom, oplatí sa počkať. Po ochutnaní túto omeletu určite zahrniete k svojim obľúbeným jedlám.
300 g zemiakov (najlepšie malých)
1 cibuľa
4 veľké vajíčka (alebo 5 vajíčok veľkosti M)
50 ml mlieka
200 ml olivového oleja
čierne korenie
soľ
pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobenie
Očistíme si zemiaky a cibuľu. Zemiaky nakrájame na tenké plátky a cibuľu na drobné kúsky. Ak sú zemiaky väčšie, prekrojte jednotlivé plátky na polovice alebo štvrtiny. Na panvici si zatiaľ rozohrejeme olivový olej a pridáme pripravené zemiaky a cibuľu. Oleja by malo byť toľko, aby ním boli dané suroviny zaliate. Následne smažíme na miernom plameni 15 – 20 minút a občas premiešame, aby sa nám zemiaky s cibuľou nepripálili.
Následne zemiaky a cibuľu scedíme a necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ si vymiešame vajcia s mliekom, soľou a čiernym korením.
Zemiaky s cibuľou pridáme k vajíčkam a dôkladne premiešame. Všetky suroviny potom vylejeme na rozpálenú panvicu, zarovnáme vrch a necháme približne minútu smažiť na vysokom plameni, či stupni teploty. Potom teplotu zregulujeme na nízku, panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme celú omeletu smažiť asi 15 – 20 minút.
Keď si už celá masa drží svoj tvar, opatrne ju podoberieme po celom obvode, aby sa oddelila od panvice. Panvicu zhora prikryjeme veľkým plytkým tanierom a otočíme hore dnom tak, aby sme naň prevrhli tortillu. Tú potom jednoducho z taniera zosunieme znova do panvice a dosmažíme druhú stranu ešte 5 minút. Tortillu stále otáčame týmto spôsobom, pretože pri klasickom otočení pomocou lopatky alebo plochej varechy by sa nám mohla „pretrhnúť“.
Tortillu môžeme podávať na teplo alebo na studeno. Po jej upečení je najlepšie počkať zopár minút (približne päť), aby sa lepšie krájala. Režeme ju na trojuholníky ako tortu a pred podávaním posypeme nadrobno nakrájanou pažítkou, či petržlenovou vňaťou.
Ak si tortilla de patatas objednáte v Španielsku, môžete sa stretnúť s variantom, kde vám ju servírujú s paradajkovým pretlakom. Existuje viacero obmien tejto tortilly a je len na vás aké ďalšie suroviny zahrniete do tohto receptu. Keďže je to ich typické jedlo, mnohí Španieli na jeho prípravu používajú špeciálne „obojstranné“ panvice, ktoré uľahčia otáčanie tejto zlatistej pochúťky.
Vychutnajte si svoj kúsok Španielska. Prajeme dobrú chuť!
Skúste aj rôzne obmeny tortilly, kde pridáte špenát, papriku rôznych farieb alebo cherry paradajky. Tieto ingrediencie skvele ozvláštnia chuť a vzhľad zemiakovej omelety.