Cuketové placky so zemiakmi

Loading...
(4.8 / 5)

Rýchle placky sú skvelou voľbou, ak chcete prichystať dobrý obed alebo večeru. Tradičné zemiakové placky sú v tomto prípade doplnené o chuť lahodnej cukety, ktorá ich robí ešte šťavnatejšími. Skúste si ich pripraviť podľa nasledujúceho receptu a všetci sa budú len tak zalizovať.

Doma sme mali vo zvyku zväčša pripravovať tradičné zemiakové placky, ktoré sa mi ale po rokoch mierne zunovali. Preto ich s obľubou pripravujem v ľahšej verzii, doplnené o cuketu, ktorá im dodá ten správny šmrnc. Podľa nasledujúceho receptu si ich ešte dnes môžete pripraviť aj vy.

Budeme potrebovať:

  • 2 cukety (môžeme nahradiť aj tekvičkami)
  • 2 vajcia
  • 500 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • trochu petržlenovej vňate
  • 120 až 150 g hladkej múky (podľa potreby)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • trocha oleja na vysmážanie

Postup:

  • Začneme prípravou cukety, ktorú by sme mali zbaviť prebytočnej šťavy. Cuketu nastrúhame do misy a mierne osolíme. Necháme odstáť asi 10 až 15 minút, aby pustila šťavu a následne ju rukami (alebo cez čistú utierku) vyžmýkame.
  • Rovnako si nastrúhame zemiaky, z ktorých tiež vylejeme prebytočnú šťavu a zmiešame ich  s cuketou. Potom si na jemno nakrájame cibuľu, ktorú pridáme k zemiakom. Tak isto prelisujeme cesnak a pridáme ho k zmesi k ostatným ingredienciám.
  • Pridáme vajcia, soľ, čierne korenie, prípade bylinky a všetko dôkladne premiešame. Pridať môžete i na jemno nakrájanú petržlenovú vňať alebo čerstvé bylinky. K cukete sa skvele hodí i kôpor. Výber je len na vás.
  • K vzniknutej zmesi následne postupne pridávame múku tak, aby sme získali hustejšiu zmes. Následne na panvici rozpálime malé množstvo oleja a zmes zemiakov a cukety ukladáme lyžicou v malých kôpkach na panvicu.
  • Vytvoríme tvar lievancov a smažíme z oboch strán na miernom plameni, pokiaľ nemajú placky hnedo-zlatú farbu. Podávame s mliekom, acidofilným mliekom alebo jogurtovým dresingom či zeleninovým šalátom. Prajeme vám dobrú chuť!

 (Jana L)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x