Rýchle placky sú skvelou voľbou, ak chcete prichystať dobrý obed alebo večeru. Tradičné zemiakové placky sú v tomto prípade doplnené o chuť lahodnej cukety, ktorá ich robí ešte šťavnatejšími. Skúste si ich pripraviť podľa nasledujúceho receptu a všetci sa budú len tak zalizovať.
Doma sme mali vo zvyku zväčša pripravovať tradičné zemiakové placky, ktoré sa mi ale po rokoch mierne zunovali. Preto ich s obľubou pripravujem v ľahšej verzii, doplnené o cuketu, ktorá im dodá ten správny šmrnc. Podľa nasledujúceho receptu si ich ešte dnes môžete pripraviť aj vy.
Budeme potrebovať:
- 2 cukety (môžeme nahradiť aj tekvičkami)
- 2 vajcia
- 500 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- trochu petržlenovej vňate
- 120 až 150 g hladkej múky (podľa potreby)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- trocha oleja na vysmážanie
Postup:
- Začneme prípravou cukety, ktorú by sme mali zbaviť prebytočnej šťavy. Cuketu nastrúhame do misy a mierne osolíme. Necháme odstáť asi 10 až 15 minút, aby pustila šťavu a následne ju rukami (alebo cez čistú utierku) vyžmýkame.
- Rovnako si nastrúhame zemiaky, z ktorých tiež vylejeme prebytočnú šťavu a zmiešame ich s cuketou. Potom si na jemno nakrájame cibuľu, ktorú pridáme k zemiakom. Tak isto prelisujeme cesnak a pridáme ho k zmesi k ostatným ingredienciám.
- Pridáme vajcia, soľ, čierne korenie, prípade bylinky a všetko dôkladne premiešame. Pridať môžete i na jemno nakrájanú petržlenovú vňať alebo čerstvé bylinky. K cukete sa skvele hodí i kôpor. Výber je len na vás.
- K vzniknutej zmesi následne postupne pridávame múku tak, aby sme získali hustejšiu zmes. Následne na panvici rozpálime malé množstvo oleja a zmes zemiakov a cukety ukladáme lyžicou v malých kôpkach na panvicu.
- Vytvoríme tvar lievancov a smažíme z oboch strán na miernom plameni, pokiaľ nemajú placky hnedo-zlatú farbu. Podávame s mliekom, acidofilným mliekom alebo jogurtovým dresingom či zeleninovým šalátom. Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L)