Chlieb je skutočne potravina, ktorá je súčasťou mnohých domácností takmer každý deň. O čo je však krajšie, keď si ho viete doma upiecť sami? Na sociálnych sieťach sme našli skvelý recept na zemiakový, ktorý proste musíte vyskúšať.
Na zemiakový chlieb budeme potrebovať
- 400 gramov hladkej múky
- 100 gramov polohrubej múky
- 15 gramov droždia
- 300 mililitrov vody
- 1 uvarený zemiak
- 60 gramov škvarkov
- 15 gramov soli
- 1 ČL mletej rasce
Zemiakový chlieb si pripravíme nasledovne
- Múky zmiešame v miske, pridáme postrúhaný uvarený zemiak. Škvarky si nakrájame na malé kúsky, pridáme soľ a rascu.
- Následne si droždie zmiešame vo vode a pridáme do misky.
- Cesto si vymiesime a dáme kysnúť aspoň na hodinu.
- Potom ho preložíme a zase necháme kysnúť asi pár minút a ešte raz zopakujeme.
- Na naolejovanú podložku vylejeme cesto a vymodelujeme do tvaru bochníka.
- Potom dáme do múkou vysypanej ošatky kysnúť asi 40 minút.
- Následne pečieme tak, že si rúru vyhrejeme na 250 stupňov a na spodok dáme plech s vodou.
- Chlieb narežeme a postriekame vodou.
- Pečieme asi 15 minút, potom vyberieme plech s vodou a dopečieme ešte 5 minút.
- Následne znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 20 minút.