Chlieb patrí jednoznačne k najobľúbenejším druhom pečiva. O to viac, keď si ho dokážete pripraviť doma sami. Vyskúšajte napríklad tento zemiakový, ktorý vydrží dlho čerstvý a chutí lepšie ako z obchodu. Tento recept sme našli na sociálnych sieťach.
Na zemiakový chlieb budeme potrebovať
- 400 gramov hladkej múky
- 100 gramov polohrubej múky
- 300 mililitrov vody
- 15 gramov droždia
- 1 uvarený zemiak
- 60 gramov oškvariek
- 1 ČL mletej rasce
- 15 gramov soli
Zemiakový chlieb si pripravíme nasledovne
- Do misky pridáme múku, postrúhaný zemiak a oškvarky, ktoré si nakrájame na kúsky. Taktiež soľ a rascu.
- Vo vode si premiešame droždie, vylejeme ho do misky a poriadne si premiešame cesto, ktoré potom dáme kysnúť aspoň na 40 minút.
- Potom cesto poprekladáme a zase necháme kysnúť 15 minút. Takto zopakujeme ešte raz.
- Potom cesto presunieme na podložku a roztiahneme do obdĺžnika. Následne predložíme do polovice, zakryjeme jednu časť druhou a vytvarujeme do tvaru bochníka.
- Potom dáme do pripravenej ošatky, ktorú vysypeme múkou, na 40 minút.
- Medzitým si vložíme do rúry plech a zapneme na 250 stupňov. Keď sa vyhreje, na spodok dáme malý plech s vodou.
- Cesto preklopíme na papier na pečenie. Cesto si narežeme a postriekame vodou.
- Pečieme na 250 stupňov asi 15 minút. Následne vyberieme plech s vodou a pečieme 5 minút.
- Potom znížime na 200 stupňov a pečieme 20 minút.