Langoše sú obľúbenou pochúťkou mnohých ľudí. Mnohí si ich radi dajú na jarmoku či festivale, oveľa lepšie však chutia, keď si ich môžete pripraviť doma. Vyskúšať môžete aj plnené langoše, ktoré budete milovať.
Na plnené langoše budeme potrebovať
- kilogram polohrubej múky
- 8 decilitrov teplého mlieka
- kocka droždia
- 2 ČL soli
- 1 PL cukru
- šunka
- tvrdý syr
- olej na vyprážanie
- cesnak
Plnené langoše si pripravíme nasledovne
- Do väčšej misky si vysypeme múku, pridáme soľ a premiešame. V strede urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie.
- Pridáme cukor a zalejeme teplým mliekom (asi 2 decilitre). Premiešame mlieko a kvasnice v jamke, aby nám vznikla kaša.
- Necháme cca 15 minút tak a pridáme ďalšie mlieko. Potom cesto zamiesime.
- Prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť.
- Potom cesto vyberieme a vypracujeme bochníky, opäť necháme kysnúť už len 20 minút.
- Potom si vytvarujeme langoše a do stredu dáme šunku a syr. Následne preložíme a zatlačíme kraje.
- Vyprážame v rozohriatom oleji z každej strany. Langoše necháme odkvapkať a potrieme vodou s cesnakom a soľou.