Focaccia je talianska chlebová placka, ktorá sa ešte potiera olivovým olejom a podáva sa ako predjedlo spolu s vínom a napríklad syrmi a olivami. Dnes si ukážeme recept na plnenú verziu, ktorá je lepšia ako domáca pizza. Do vnútra môžete dať suroviny podľa chuti, šunka a syr nesmú chýbať.
Na plnený taliansky chlieb focaccia budeme potrebovať:
Plnený taliansky chlieb focaccia si pripravíme nasledovne:
Do misky si napustíme asi trištvrte litra vody, pridáme cukor a droždie a premiešame. Vznikne nám kvások, ktorý necháme chvíľu postáť. Do väčšej misky si dáme múku, soľ, olivový olej, zvyšok vody a na koniec aj kvások. Vymiešame hutné kysnuté cesto, ktoré necháme podkysnúť asi hodinu a môžeme ho na vrchu potrieť olivovým olejom.
Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na dve časti. Z oboch vytvarujeme tvar hrubšej bagety alebo podlhovlastého chlebíku. Jednu časť posypeme bylinkami a naukladáme ostatné suroviny podľa chuti.
Pridáme šunku, syr, olivy, na spodok aj kečup, prípadne čerstvé paradajky. Druhou časťou cesta focacciu prikryjeme a dobre spojíme, aby nám napríklad počas pečenia nevytiekol syr.
Focacciu potrieme olejom, posypeme semienkami a môžeme aj hrubšou soľou a plech si vytrieme maslom. Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 30 minút. Prekrojíme a podávame. Dobrú chuť.