Kysnuté cesto, tvarohová plnka a marhuľa. Kto chce, môže dať do stredu namiesto marhule lekvár, hrozienka, mak alebo orechy. Ide o legendárny recept, ktorý pozná každý a tieto koláčiky sú tak obľúbené, že ich bežne kúpite aj v obchodoch. Tip na recept je od pani Anny a s marhuľou ich určite vyskúšame.
View this post on Instagram
A post shared by Po.py.na (@po.py.na)
Na tvarohové koláče s marhuľami budeme potrebovať:
- 500 gramov hladkej múky
- 20 gramov droždia
- 100 ml mlieka
- 1 PL cukru
- polovica prášku do pečiva
- polovica ČL soli
- 1 kyslá smotana
- 100 ml oleja
- 1 PL medu
Plnka
- 500 gramov jemného tvarohu
- 1 vajíčko
- vanilkový cukor
- marhule
- škorica
- Pripravíme si kvások a to tak, že droždie zmiešame s vlažným mliekom a cukrom a necháme chvíľu postáť. Kvások následne zmiešame s múkou, práškom do pečiva, soľou, kyslou smotanou, olejom a medom. Vypracujeme si hutné kysnuté cesto, ktoré necháme pod utierkou vykysnúť.
- Medzitým pripravíme plnku, stačí vymiešať tvaroh s vajíčkom a vanilkovým cukrom podľa chuti. Cesto si vyvaľkáme a vykrojíme pohárom krúžky, do stredu dáme plnku a na vrch marhule posypané troškou škorice.
- Koláčiky naukladáme vedľa seba a dáme piecť do vyhriatej rúry na 20-25 minút. Po upečení ich môžeme posypať práškovým cukrom, dobrú chuť.