Máte radi kyslé uhorky a zavárate každý rok? Sezóna je už pomaly tu a s ním aj skvelé tipy, ako sa tešiť na každý nový otvorený pohár. Tieto sú chrumkavé, tak akurát kyslé a korenie robí doslova zázraky.
Na zavárané kyslé uhorky budeme potrebovať:
- 3,3 kg uhoriek
- 2 litre vody
- 600 ml octu
- 150 gramov cukru
- 80 gramov soli
- mrkva
- cibuľa
- klinčeky
- celé čierne korenie
- bobkový list
- trošku sušeného čili
Postup:
- Pri uhorkách je zaváranie hotová veda, aj keď to nie je náročný postup. Ak však dodržíte presné teploty a postup, uhorky ostanú chrumkavé a zelené. Najdôležitejší je samozrejme nálev, do ktorého ich zavaríme.
- Uhorky si najskôr umyjeme a očistíme. Dáme si pozor na poškodené časti, prípadne nahnité konce, ktoré by mohli skaziť celý pohár. Môžeme ich nechať v miske s vodou.
- Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme cukor a soľ. Privedieme k varu a pridáme ocot. Varíme asi 3 minútky a odstavíme. Nálev necháme vychladnúť.
- Do každého pohára si dáme nakrájané kolieska mrkvy, pridáme 1 klinček, 5 bobuliek celého korenia, štipku čili, trošku bobkového listu a samozrejme natlačíme aj uhorky. Zalejeme nálevom a zaviečkujeme.
- Poháre naukladáme do hrnca a zalejeme vodou. Pri teplote 80 stupňov ich zavárame 20 minút. Následne odstavíme, vyberieme a necháme vychladnúť na tmavom mieste. Dobrú chuť.