800 g zemiakov
1-2 PL slnečnicového oleja
220 g kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
1 ČL soli
2-3 ČL kôpru alebo petržlenovej vňate
korenie podľa chuti
Zemiaky očistite od šupky a prekrojte na polovicu. Do každej polovice urobte hlbší zárez, no tak, aby ste zemiak neprerezali celý.
Slnečnicový olej zohrejte v hlbokej panvici a stíšte sporák na stredný plameň a zemiaky položte plochým dnom na olej. Počkajte 5 minút, potom tepotu ešte viac znížte a panvicu prikryte. Zemiaky nechytajte a ani ich neodokrývajte. Nechajte ich variť v pare a oleji zhruba 30 minút.
Medzitým si pripravte omáčku z kyslej smotany. Zmiešajte ju s jemne nasekaným kôprom, soľou, korením a ak chcete pokojne pridajte aj čili papričku. Pretlačte do smotany cesnak a všetko dôkladne premiešajte. Hotové zemiaky vyberte plochou naberačkou tak, aby sa neroztrhli a zalejte ich cesnakovou smotanou. Prajeme dobrú chuť!
(M), sovkusom.ru